Честит имен ден на колежката Екатерина Николова!

Днес е денят на Св. Екатерина. Да почерпят всички именници!

Честит имен ден на колежката Екатерина Николова! | StandartNews.com

На 24 ноември православната църква почита паметта на Света Великомъченица Екатерина. По този повод екипът на "Стандарт" честити именния ден на колежката Екатерина Николова. Да е жива и здрава, да има повече радости и по-малко грижи!

Според преданието Св. Екатерина е дъщеря на Конт, управител на египетския град Александрия по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

След това Екатерина се среща с тогавашния император и се опитва да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра съпругата му и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Заради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват.

В Българския народен календар Света Екатерина се счита за покровител на децата и се вярва, че тя ги пази от болести и най-вече от шарка.

Имен ден празнуват: Екатерина, Катерина, Катя, Тина, Тинка и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай