Черната серия на пътя вдигна КАТ на крака

Започва поредна полицейска операция

Черната серия на пътя вдигна КАТ на крака | StandartNews.com

Продължава черната серия с тежки катастрофи на пътя. Мрачната статистика се допълни и с нови петима загинали, само за изминалите 24 часа. На този фон, в Пловдив полицаи хванаха шофьор с над 4,3 промила алкохол. А столичната полиция разпространи кадри от тежки катастрофи, с призив към шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя.

От Главна дирекция „Национална полиция” заявиха за Нова, че от утре започва поредна полицейска операция. Тя обаче ще бъде насочена към мотористите, като една от най-уязвимите групи на пътя. Патрулните екипи ще извършват масирани проверки и на леки автомобили в цялата страна. Те ще бъдат подпомогнати от Жандармерията, а полицейското присъствие ще е най-засилено по пътя към морето и около курортите.

Иначе от началото на годината досега са станали 3080 тежки катастрофи, при които са загинали около 250 души. Ранените са над 3800 човека. Само за миналото денонощие тежките произшествия са 26, а загубилите живота си – 8.

При тежка катастрофа в Русе рано тази сутрин, загинаха жена и дете. Те пътували в лек автомобил с румънска регистрация, когато са ударени странично от камион. А други трима загубиха живота си снощи на пътя между Чирпан и Зетьово.

Георги Илиев е сред хората, преживели тежка катастрофа. Преди 4 години е блъснат на пешеходна пътека, но по чудо оцелял. 

„Един младеж с една баничарка, явно бързайки, ме удари в областта на таза, хвърли ме някъде на около два-три метра”, разказва Георги Илиев.

Разминава се с комоцио и изкълчена ключица. Шофьорът избягал след инцидента.

„Бих му казал да е жив и здрав. Дано да си е направил сметка и никога повече да не бъде толкова небрежен”, заявява Георги.

След черната серия от последните дни от Столичната полиция разпространиха кадри от охранителни камери, запечатали част от катастрофите в София от началото на годината. И припомниха: за първите 6 месеца на годината, животът си в София са загубили  22-ма души. Ранените са почти 370. Най-много от пострадалите са пешеходци.

„Винаги когато минавам през пешеходна пътека, подавам знак с ръка”, казва Георги Илиев.

Данните на Главна дирекция „Национална полиция“ за страната показват, че само през юли тежките катастрофи в страната са 580, при 50 загинали и малко над 700 ранени.

Като автомобилен състезател, Димитър Илиев не си позволява да натиска газта извън пистите.  

„Човек трябва да има приоритети в живота. И аз смятам, че основният приоритет е да пристигнем живи и здрави”, заявява Илиев.

Обяснява, че лятото е сезон, в който лесно можем да бъдем подведени на пътя и да рискуваме повече, отколкото е безопасно.

 „Принципно лятото е най-опасният сезон за шофиране. Условията са идеални и времето е хубаво, това предразполага хората към повече отпуснатост”, обяснява Димитър Илиев.

Експерти препоръчват да сме най-бдителни, когато пътуваме към морето и в близост до границите.

„Тръгнаха колоните от турски гастарбайтери, които се прибират от Западна Европа. Те са изключително уморени, разсеяни, заспиват”, предупреждава експертът Владимир Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай