Борят задръстванията по границата ни с Турция

Ще бъдат увеличени гишетата за обслужване на пътниците през активния пътнически сезон

Борят задръстванията по границата ни с Турция | StandartNews.com

Представители на турските и българските митници са се договорили да бъдат увеличени гишетата за обслужване на пътниците през активния пътнически сезон, който се очаква да започне през втората половина на юни. Това съобщава  турският заместник-министър на търговията Ръза Туна Турагай .

Лятото е сезонът на масовите пътувания на турските граждани, живеещи в европейските държави, за прекарване на лятната ваканция в Турция. Това е период на големи задръствания по митниците, натрупване на километрични опашки и чакане с часове на митниците на ГКПП "Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/ Лесово и Дерекьой/Малко Търново. А също и на Ипсала на границата с Гърция.

По данни на турската митническа дирекция към средата на юни се очаква около един милион турски граждани, така наречените „гурбетчии", да пътуват за Турция. Това означава, че дневно в Турция ще влизат по около 1000 автомобили. През уикендите цифрата се увеличава двойно, посочи отговорен представител на турската митница.

„Капъкуле за нас е много важен и е най-големият по суша граничен и митнически пункт. Той се нарежда сред най-натоварените в света. Осигуряването на пътуване през него на без излишно чакане е важно както за регулирането на търговския трафик, така и за осигуряване правото на хората да пътуват, да посещават страната си безпроблемно и възможно при най-добри условия", заяви Ръза Туна Турагай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай