Борисов иска прагматични отношения с Камбоджа

Ние и сега ремонтираме техни танкове, даваме оръжие на добри цени, мисля че и в тази сфера може да продължим да работим добре, както и сферата на туризма, културата, те са много интересна страна, посочи Борисов

Борисов иска прагматични отношения с Камбоджа | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда бързо да бъдат възстановени отношенията с Камбоджа след срещата си в Министерския съвет с премиера на кралството Хун Сен. Представители на двете правителства подписаха споразумения в сферата на икономиката и културата.

"Надявам се бързо да си възстановим отношенията - те трябва да минат през нови прагматични отношения - икономически, търговски, туристически, със защита на бизнеса, с развитие във високотехнологичните зони. Ние и сега ремонтираме техни танкове, даваме оръжие на добри цени, мисля че и в тази сфера може да продължим да работим добре, както и сферата на туризма, културата, те са много интересна страна", посочи Борисов. 

Той подчерта и че премиерът на Камбоджа не за първи път е в България.

"Колегата е с дълъг опит, идвал е и преди това, още по времето на Тодор Живков, бил е външен министър. Бил е на почивка в Евскиноград, познавал е България добре до 81-ва г. И сега може да направи разлика с това, което сме постигнали в София и другите градове", каза още Бойко Борисов.

"Трябва да възстановим прагматичните отношения от миналото. Камбоджа възстановява посолството си в София. Надявам се, че ще можем и ние да възстановим нашето посолство там, но трябва да имаме резултати. Договорихме се да се разработи бързо споразумение за защита на инвестициите, за да може и нашите инвеститори, които ще отидат в Камбоджа и търговията, която правим, да е защитена и двете правителства да бъдат гарант. Работна междуправителствена икономическа комисия – второто, за което се договорихме", обясни още той.

Стана ясно и че по време на срещата между двамата премиери е обсъдено и сътрудничесдтво в сферата на образованието.

"Над 100 човека са завършили в България, има част от делегацията, които говорят български. Голямата част от тях са на висши държавни постове. Ще поемем стипендиите на 10 студенти, защото това е важна традиция", посочи Борисов.

"По време на разговорите ние обсъждахме възможността за усилване на двустранните отношения, за възможностите в икономическите отношения, търговията, инвестициите, но и в образователния. В периода 1980-1989 почти 200 камбоджански студенти са учили в България. Отправихме молба към премиера да насърчи разширяването и подновяването на програмата за студентски обмен между България и Камбоджа и той отговори много положително. Проведохме дискусии и за създаването на механизъм за насърчаване на отношенията между двете държави. Подписахме споразумения и в бъдеще министрите ще работят заедно и в тясно сътрудничество, за да можем да осъществим това, за което се договорихме, за да постигнем добри резултати и намерим нови области за сътрудничество", каза на свой ред премиерът на Кралство Камбоджа Хун Сен.

Той покани и българския премиер да участва в срещата на Азия и Европа, чийто домакин ще бъде Камбоджа.

Хун Сен изрази многократно и благодарностите си към България за всичко, което е направила за неговата страна.

"Искаме да благодарим за цялата подкрепа на България за Камбоджа в миналото и искаме да се присъединим към мъката на тези 3 семейства в България, които загубиха свои братя и бащи в битките в Камбоджа в началото на 90-те години", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай