БЛС и НЗОК преговарят за цените на пътеките

От бюджета се отблокират 50 млн. лева за пътеки и заплати в здравеопазването

БЛС и НЗОК преговарят за цените на пътеките | StandartNews.com

Днес се поставя начало на преговорите между Българския лекарски съюз (БЛС) и Здравната каса (НЗОК) за цените на недофинансираните клинични пътеки.

Медиците настояват за увеличение на тяхната стойност при лечението на деца и бременни, след поредица от протести в педиатричната болница в София. От браншовата организация ще поискат предоговаряне и на други клинични пътеки, както и въвеждане на платена от държавата потребителска такса за преглед на дете. В края на миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев анонсира, че за целта се отблокират допълнителни 50 млн. лева от резерва на касата.

Делегатите на 70-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз дадоха вчера мандат за преподписване на анекс към Националния рамков договор за 2018 г., съобщиха от БЛС.

Гласувана е била и декларация за устойчива и реална политика в здравеопазването. В нея се казва, че българските лекари с тревога следят поредицата от протести в страната. "БЛС се солидаризира с изказаните от нашите колеги - педиатри от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев", проблеми. Те могат и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на клиничните пътеки в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитализацията в извънболничната", посочват от лекарския съюз.

От БЛС настояват в спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията, а ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения. Лекарите искат увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия анекс към НРД за 2018 г., като за тази цел се използва резервът на НЗОК.

БЛС настоява за въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата, както и да се отпуснат допълнителни средства в размер на 6 процента от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на действащия анекс към НРД за 2018 г.

Лекарите искат изплащане на т. нар. надлимитна дейност на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. Те се обявяват и за достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай