България вече част от киберотбраната на НАТО

С тържествена церемония се присъедини към Центъра за върхови постижения

България вече част от киберотбраната на НАТО | StandartNews.com

Този център е най-големият сред 25 други  

На тържествена церемония с издигане на националния ни флаг България се присъедини към Центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО, базиран в столицата на Естония - Талин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Първият секретар в посолството на България във Финландия, акредитирано и за Естония - Милен Димитров, представи страната ни на събитието. Заедно с България на същата церемонията към центъра се присъединиха и Дания, Норвегия и Румъния.Центърът за киберотбрана е международна военна структура, акредитирана към НАТО и е основан през 2008 г. Организацията подкрепя държавите-членки и НАТО с експертиза в областта на киберотбраната в сферата на технологиите, стратегиите, операциите и правото.

"Фактът, че все повече и повече нации се обединяват, за да допринасят активно за развитието на киберсигурносттa, отразява необходимостта от подобрени възможности в киберпространството", обяви Кол Тариен, директор на Центъра.

Ядрото на центъра включва разнообразна група от експерти: изследователи, анализатори и преподаватели. Съчетанието от военни, правителствени и индустриални среди позволява на Центъра да предостави всеобхватен подход спрямо киберзащитата.

Този център е най-големият сред 25 други подобни центрове в рамките на НАТО. В момента Япония, Черна гора, Хърватия, Словения и Швейцария водят преговори за присъединяване, а Люксембург и Австралия са изявили желание да ги започнат.
В момента държавите, които участват в работата на центъра, са 25: Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Турция, Обединеното кралство, САЩ, Австрия, Финландия и Швеция, се уточнява в съобщението на МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай