Българите пак тръгват към Занзибар, въпреки че е в червена зона

Тези, които пътуват, не се плашат от COVID, коментира Румен Драганов

Българите пак тръгват към Занзибар, въпреки че е в червена зона | StandartNews.com

Между 4000 и 6000 нашенци ще стегнат куфарите за екзотично пътешествие тази есен и зима, въпреки че повечето от най-желаните дестинации са в червената зона за разпространение на COVID-19. Това съобщава вестник „Телеграф“, позовавайки се на проучване сред туроператори и експерти в областта на туризма.

Пикът в пътуванията ще бъде около Коледа и Нова година, а места се запазват от сега.

Занзибар отново се връща на сцената и офертите за танзанийския остров валят, след като там дъждовният сезон приключи. Сега е най-доброто време за почивка там, категорични са туроператори. От една от фирмите, които организират екзотични екскурзии, посочват, че първият чартър до Занзибар е на 4 декември. После ще има около Нова година, а офертите се разграбват като топъл хляб, особено за Нова година, въпреки че тогава цената е с между 500 и 2000 лева отгоре.

„Не мога да гарантирам, че след седмица още ще има свободни места“, предупреждава туроператор. 

Седем нощувки в четиризвезден хотел в Занзибар излизат между 2800 и 3800 лева на човек за двойна стая на база ол инклузив. За Нова година в петзвезден хотел обаче цената скача на 5700 лева. Пътуването е с директен чартър, екскурзиите на място като разходка до Острова на подправките и до Затворническия остров се плащат отделно. Има обаче и програми, при които пътуването е с редовни авиолинии. Там цената се определя след изпращане на запитване до туроператора. Той връща на клиента оферта. Резервацията трябва да се направи до три дни и да се плати капаро 60%. Справка в сайта на Министерството на здравеопазването сочи, че Танзания е в червената зона заради разпространението на COVID. В червената зона са и други топдестинации като Малдиви и Колумбия, а останалите са в оранжевата. Това обаче не плаши българите, решили да избягат от студовете, дъждовете и мъглите у нас на плажовете на някой екзотичен остров.

„Коронавирусът не пречи на тези пътувания. Тези, които пътуват, не се плашат от COVID. Хората претръпнаха. Туристите престанаха да се интересуват като миналата година дали някоя държава е в червената зона“, коментира Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма към УниБит. Освен това по думите му информацията за заразяването, която пристига от тези страни, не е и много достоверна. Ваксинацията не играе голяма роля за вземане на решението за такова пътуване, тъй като в повечето случаи въпросните екзотични държави не признават зелените сертификати, а искат PCR. Ваксинационният сертификат обаче е от полза при завръщане в България, защото при наличие и на отрицателен PCR до 24 часа от влизането в страната директорът на РЗИ може да отмени 10-дневната карантина, която се налага след пътувания в червените зони.

Най-големият хит в момента обаче е Латинска Америка, има и много записвания за Кения, където се съчетават сафари с почивка на Индийския океан, казва Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

По думите му интересът е към дестинации, където няма големи ограничения като Мексико и Колумбия. Тази седмица се отварят за пътувания и Аржентина и Чили. 

Същевременно интересът към Югоизточна Азия, която предлага екзотика на прилична цена, рязко е паднал, а причината са ограниченията, въведени срещу разпространението на COVID. Ако Тайланд обаче се отвори, може да има отлив от Занзибар, посочи Попов. Той също потвърждава, че родните туристи не се притесняват от вируса. „Този, който е тръгнал да пътува, не се страхува. Който го е страх – не пътува“, казва той.

Степента на ваксинацията в туристическата дестинация също няма значение при вземане на решение къде да се ходи на почивка. „Много, много рядко някой клиент пита дали в хотела персоналът е ваксиниран“, споделя Попов.

По думите му се очаква със сигурност поне 4-5 хиляди българи да си подарят екзотична ваканция този сезон. Това обаче са само туристите с организирани пътувания. Тези числа не обхващат индивидуалните туристи и онези, които няма да ползват чартър, а редовни линии. Повечето туроператори имат договори с определени лаборатории, които предлагат PCR на преференциална цена от 50 лева за клиентите им. Тест се прави два пъти – преди отиване и след завръщането. Офертите включват също медицинска застраховка с покритие 10 000 евро, включително и за риск от заразяване от COVID-19. Някои туроператори дават и бонус – при установяване на COVID по време на пътуване туристът да е освободен от разходи за лечение, карантинен престой и връщане в България, което стандартно не се включва в медицинската застраховка. Друг бонус, който влиза в цената,е застраховка „Отмяна на пътуване“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай