Българи на протест за отнетото в Германия бебе

Гражданите ще изкажат подкрепата си за родителите на 7-месечната Катерина

Българи на протест за отнетото в Германия бебе | StandartNews.com

Протест пред Германското посолство в София ще има утре заради случая с отнетото бебе на българско семейство. Гражданите ще изкажат подкрепата си за родителите на 7-месечната Катерина. Протести се очакват още в Кубрат и Разград. От публикации във facebook става ясно, че е организиран безплатен транспорт и от Русе за хората, които искат да се включат в протеста в София.

Във фейсбук е създадена и група Да спасим Катерина!.Тече и петиция за връщането на малкото момиченце при семейството му.

Случаят доби голяма популярност след репортаж по телевизията преди седмица. Българските власти веднага се заеха да се запознаят с казуса. Днес и депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по външните работи Десислава Атанасова потвърди, че на българското семейство се съдейства.

"Министър Захариева ме увери, че случаят се следи от МВнР и лично от нея от първия момент, в който е сигнализирано за него. (...) Семейството има пълната подкрепа на българската държава, за което е и уведомена г-жа Славова от личен телефонен разговор с министър Захариева, а аз уведомих г-н Милен Христов - роднина на семейството", сподели Атанасова.

"Вярвам, че българската държава ще защити всяко българско дете и семейство, където и да се намират по света. Кураж и сила на родителите!", каза още тя в пост във facebook.

МВнР пък вече е изпратило консулът ни да проведе срещи освен със семейство и с адроката на родители, така и с представители на германски институции. Изискани са медицинските документи по случая, включително, за да бъде направена консултация с водещи български медицински специалисти. Заседанието по случая с отнемането на детето е насрочено за 21 януари.

Семейството на Катерина твърди, че дъщеря им е взета и дадена на приемно семейство заради съмнения на германските власти за тормоз. Катерина е приета спешно в болница след тежък пътен инцидент. По време на лечението доктори се усъмняват, че тя има стар хематом, който може да е причина от физическо посегателство от страна на родители.

Пред Нова телевизия майката Мирена категорично отрече тя или мъжът й да е посягал на детето. Сподели, че Катерина е дългочакано бебе - цели 11 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай