Българчета по стъпките на Роналдо и Меси

Детско-юношеската школа на ФК Левски-Раковски се сдоби с терен, какъвто имат само Байерн Мюнхен и Реал Мадрид

Българчета по стъпките на Роналдо и Меси | StandartNews.com

* Детско-юношеската школа на ФК "Левски-Раковски" се сдоби с терен, какъвто имат само Байерн Мюнхен и Реал Мадрид

* Да качим децата на раменете си, за да се издигнат повече от нас, казва Станислав Ангелов-Пелето

Възможно ли е България да отгледа световни футболни звезди като Роналдо и Меси?

Да, ние имаме изключително талантливи деца, но трябва да им създадем условия, които да ги мотивират, да ги нахъсят за усилени тренировки, да им покажем успешни примери и в крайна сметка да повярват, че мечтата им да влязат в списъка на звездните футболисти е напълно изпълнима.

В това вярва директорът на Детско-юношеската школа на ФК "Левски-Раковски" Станислав Ангелов. Звездата на "Левски", известен с прозвището Пелето, е приел за своя мисия да отгледа бъдещите ни спортни легенди. Той е три пъти шампион на България, четирикратен носител на Купата на страната, двукратен носител на Суперкупата и титуляр в силния отбор на Станимир Стоилов, който достига до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА и до участие в груповата фаза на Шампионска лига. Капитан и лидер на последния отбор на „Левски“, който се конкурираше за първото място в българското първенство.

И е живият пример за успех за 300 деца, които тренират в школата на ФК "Левски-Раковски".

"Можех да остана да живея в чужбина, но избрах да се отдам на развитието на българските таланти и превръщането на "Левски-Раковски" в клуб по западноевропейски образец", казва шампионът.

Но не само това. Не толкова отдавна бе времето, когато базата на софийската улица "Балша" бе потънала в храсталаци и дупки, съблекалните бяха в мизерно състояние и единствено сърцатите треньори даваха стимул на малчуганите да ходят на тренировки.

Сега малките левскарчета вече имат терен, какъвто няма другаде в България. Той е най-модерният за детско-юношески футбол не само на Балканите, но и в Източна Европа.  Представлява хибрид между естествена и изкуствена настилка - здрава, но щадяща краката на младите таланти. Усещането е за 100% естествена трева и стабилна мека повърхност с по-добро сцепление заради по-силното взаимодействие с повърхността на обувките.

Подобен тип игрища все още се използват само за мъжки футбол, защото са скъпи. Единствено "Байерн" Мюнхен и "Реал" Мадрид са ги въвели и в академиите си.

„Изграждането на това сложно и високотехнологично съоръжение продължи повече от година и половина. В проекта са инвестирани над 2 млн. лева. Това е най-доброто за обучението на бъдещите футболисти. Ако искаме високи резултати, трябват сериозни инвестиции в базата и в подготовката на децата.

Мисията на школата и на ФК "Левски-Раковски" е да създаде най-добрите възможни условия за развитието на младите футболни таланти. Моя лична кауза е да превърнем тази школа в най-доброто място за изграждане и обучение на професионални футболисти, играчи и лидери.

Отговорни сме пред децата на България и сме длъжни да им дадем шанс да имат повече и по-добри възможности за избор. Нашият път е спортът и ние сме отворени за всички съмишленици, партньори, фенове и организации, които са готови да вървят заедно с нас по този път.

Вярваме, че спортът ни обединява и сме решени да продължим да работим за това дългосрочно“, каза директорът на школата Станислав Ангелов.

Големите футболни легенди Добромир Жечев и Георги Цветков прерязаха лентата заедно с млади таланти на детско-юношеската школа на ФК "Левски-Раковски".

Събитието събра повече от 200 гости - партньори, приятели и съмишленици, ангажирани с развитието на футбола и детско-юношеския спорт в страната.

Специален гост бе Негово Превъзходителство  Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България. Водещ бе Димитър Павлов, а сред гостите бяха Вили Вуцов, синовете му Светослав и Петър, Тити Папазов, треньорът на "Хебър" Ники Митов, Елин Топузаков,  ген. Васко Василев,  Петър Михнев, бивши и настоящи полицаи.

Поздравителен адрес бе прочетен от името на МВР министъра Бойко Рашков, чието ведомство е собственик на базата. Специално отличие за заслуги в развитието на детско-юношеския спорт в България бе връчено и от Министерството на младежта и спорта.

А голямата изненада към Пелето бе видео обръщение на Христо Стоичков от Маями, в което той похвали усилията на своя бивш възпитаник в националния и му пожела успехи в попрището.

Германският посланик Кристоф Айххорн започна речта си на български: "Ще използвам няколко епитета за терена: добър, готин, страхотен, ултраяк", каза дипломат номер 1 на Берлин.

"Не можех да пропусна събитие, в което главен герой е футболист, играл в Бундестима /б. ред. Пелето е играл в германския „Енерги“ Котбус, където записва 57 мача в Първа Бундеслига, има 31 мача във Втора Бундеслига и 4 двубоя за Купата на Германия/. Оценявам това, което е направено, защото като дете тренирах в едно баварско село. Много рани преживях заради игрището“, каза посланикът.

"Трябва внимателно да следим футболните таланти, които се подготвят тук, защото е възможно да ни изненадат, както се случи на Световното по футбол в САЩ през 1994 г.", добави още той.

А после облече фланелка на Бундестима, за да участва в размяната на дузпи между тима на школата и отбора на гостите и родителите на децата.

От началото на тази година новият хибриден терен на ДЮШ "Левски-Раковски" бе домакин на повече от 80 срещи на различни детски и юношески възрастови групи. Играят се и мачове на мъжки отбори, а до края на годината стадионът ще посрещне още близо 200 двубоя.

"Когато постигнем успех в живота, трябва да се наведем, да качим децата на раменете си и да им помогнем да се издигнат повече от нас", сподели философията си Станислав Ангелов.

Подкрепа, разбиране, усмивки и съдружие – обстановката в клуба е като в едно семейство, за да могат младите футболисти напълно да се разгърнат. Отборите ходят на забавления заедно, организират събития, помагат си непрекъснато, заедно решават всеки проблем - и на терена, и извън него.

На децата се дава много, но и много се изисква от тях. Защото трябва да се научат от малки, че не можеш да успееш, ако не се раздаваш постоянно на 100%.

А шефът на школата Станислав Ангелов, който е започнал юношеската си кариера в школата на ДФС „Левски-Спартак“ на стадион „Раковски“, е пример за това.

"Не случайно ме наричат Пелето. 20 години дишам футболен въздух", казва той.

Не случайно и девизът на клуба гласи: „Мечтите стават реалност на трудолюбивите“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай