БГ евреи завладяват политическите върхове в Израел

Проф. Михаел Бар-Зоар е на път да заеме президентския стол в Йерусалим

БГ евреи завладяват политическите върхове в Израел | StandartNews.com

Българските евреи завладяват успешно политическите върхове в Израел. Десетки родени у нас граждани на еврейската държава и техни потомци станаха депутати и министри в Обетованата земя, а сега дори един от тях е на път да заеме и президентския стол в Йерусалим.

Става дума за известния историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар, който е роден през 1938 г. и е един от спасените от българския народ евреи през 1943 г. 10-годишен, заедно със семейството си той заминава за новосъздадената Държава Израел през 1948 г. Учи в гимназия в Тел Авив, завършва икономика и международни отношения в Еврейския университет в Йерусалим. А след което е един от най-уважаваните израелски политици. Два пъти е член на Кнесета - през 1981 – 1984 г. и през 1988 – 1992, пише lupa.bg.

Проф. Бар-Зоар е автор на редица биографични и исторически изследвания. Той е човекът, който успешно популяризира в САЩ и в Европа историята за спасяването на българските евреи през Втората световна война в известната си книга, издадени на много езици "Извън хватката на Хитлер".

Проф. Бар-Зоар пламенно защитава тезата, че България е единствената държава, която по време на Холокоста успява да спаси близо 50 000 евреи, живели в страната тогава. Нито един от тях не е бил убит, нито изпратен в лагерите на смъртта, въпреки че в този период България е била част от Тристранния пакт. Спасяването на българските евреи е изключителен исторически прецедент, в резултат на който в страната има повече евреи след войната, отколкото преди нейното започване. Това събитие е известно на по-голямата част от българите и израилтяните, но хората в световен мащаб рядко са чували за него.

Проф. Михаел Бар-Зоар е автор на биографиите на първия министър-председател на Израел Давид Бен-Гурион и на друг знаменит израелски държавник Шимон Перес, който бе президент, премиер, министър на външните работи, на отбраната, на вътрешните работи, на финансите.

През 2018 г. професорът, който преподава в САЩ и Европа бе удостоен с най-високото държавно отличие у нас - орден "Стара планина" - първа степен от президента Румен Радев. След 1990 г. всяка година той си идва в родината си по няколко пъти и изнася лекции пред студенти в България.

Очаква се президентските избори в Израел да са през юли. Те се организират от Кнесета, който избира президента с абсолютно мнозинство. Сегашният държавен глава там - Реувен Ривлин, няма право да се кандидатира повторно, тъй като 7-годишният президентски мандат е еднократен.

Генерал-лейтенант Габриел (Габи) Ешкенази, който в момента е министър на външните работи, също има българска връзка. Той бе началник на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел от 2007 до 2011 г. Габи Ешкенази е извървял пътя от войнишкия окоп до най-високия пост във въоръжените сили на Израел, започвайки като редник на 18-годишна възраст. В продължение на 33 години служи на върховната за евреите задача – гарантирането на сигурността във враждебно обкръжение.

Роден е в Израел през 1954 г. в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази, майка му е еврейка - преселничка от Сирия. Габи Ешкенази служи в прославената бригада Голани, която се смята за елитната част на източните евреи (Сефаради и Мизрахи). Участва във войната Йом Кипур, операция „Мълния”, операция „Литани”, Ливанската война от 1982 и конфликта в Южен Ливан продължил до 2000, Първата интифада, Интифадата Ал-Акса, и войната в Газа (2008-2009).

Завършва школа за младши командири в Тел Авив, Командно-щабен колеж на Морската пехота в САЩ, има бакалавърска степен по политически науки от университета в Хайфа и МБА от Харвард. 

През 2005 г. е избран за генерален директор в Министерството на отбраната и дясна ръка на военния министър Амир Перец. От 2007 до 2011 ръководи Генералния щаб на Израелските сили за отбрана. Пенсионира се с почести през 2011 г. През следвоенния му период става председател на Шемен – компания за добив на газ и петрол. През март 2012 г. в град Ор Йехуда кръщават улица на негово име. Габи Ешкенази е и депутат в Ксенета и е един от лидерите на центристката партия "Синьо и бяло".

Неговият баща Йосиф Пепо Ешкенази участва във войната за независимост на Израел (1948 - 1949) като командир на отряд български евреи в състава на така наречените "Зверове на Нагев" – елитна бронирана специална част. "Българите" на Пепо Ешкенази влизат в историята на войната с това, че по време на най-тежките боеве, едва не започват сражение със свои колеги, които искат да екзекутират група египетски пленници, като отмъщение за жестоко инквизирани израелски командоси. "Българите" надделяват и успяват да опазят пленниците невредими.

Сред създаването на еврейската държава през 1948 г. над 50 депутати в Кнесета са заявявали, че имат „български корени“. През последните 20 години в израелския парламент най-често има по един депутат, чийто родители са родом от България, или са имали роднински връзки с български евреи.

Сред българските евреи, издигнали се до израелските политически върхове, бе и роденият в далечната 1915 г. в Самоков Виктор Шемтов. Той два пъти бе министър на здравеопазването и дългогодишен депутат в Кнесета. Преселва се в Палестина още през 1939 г., 10 години преди създаването на Държавата Израел.

Виктор Шемтов бе офицер от Хагана и участник във войните за създаването на еврейската държава и отстояването на нейното право на съществуване. Член на вътрешния кабинет на Голда Меир заедно с Моше Даян по време на войната от Йом Кипур от 1973 г. Привърженик на зачитането на правата на палестинците, мира с тях и създаването на палестинска държава, съществуваща заедно с Израел. За това е яростно атакуван от крайнодесни и ултрарелигиозни еврейски политици заедно с убития Нобелов лауреат за мир Ицхак Рабин, чието убийство през 1995 г., извършено от еврейски шовинисти, Шемтов предвиди още през 1991 г.

Като министър на здравеопаването Шемтов фактически създаде съвременната здравна система и болничната база на държавата, като реализира план, по който бяха построени 10 болници с 5000 легла, достъпни за всички граждани – и евреи, и араби, без оглед на финансовите им възможности. Днес, макар на преклонна възраст, Шемтов е ангажиран общественик, живее в Йерусалим. Виктор Шемтов почина на 99 години през 2014 г. в Йерусалим.

Сред големите приятели на България в израелските политически върхове бе и Емануел Зисман, който бе роден в Пловдив и подобно на проф. Михаел Бар-Зоар се завръща в историческата си родина след създаването на Държавата Израел.

От 1988 до 1999 г. Зисман бе депутат в израелския Кнесет. От 2000 до 2002 г. политикът бе посланик на Израел в България. Той бе един от инициаторите за създаването на Къщата-музей "Димитър Пешев” в Кюстендил заедно със Съюза на българските евреи в Израел. Носител е на орден "Стара планина” първа степен, а през 2006 г. бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Йерусалим". Преди смъртта си бе председател на Дружеството за приятелство и сътрудничество "Израел - България". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай