Берлински магазин продава наши шедьоври

Първоначално Деница Попова продавала само в интернет

Берлински магазин продава наши шедьоври | StandartNews.com

В този магазин в Берлин откриваме късче България: тук се продават одеяла, шалове и килими, произвеждани от малка семейна фирма в България - ръчно и по прастара технология. Добре дошли в магазина на Деница Попова.

Идеята се зародила по време на един по-дълъг престой в България. Именно тогава Деница Попова решила, че иска да работи с българска вълна, която се обработва по технология, позната още от Средновековието. За целта се свързала с малка семейна фабрика в България, която работи с ръчно управлявани механични тъкачни станове.
 
В своя магазин в берлинския квартал "Кройцберг" Деница Попова продава пъстри шалове и тъкани одеяла, много от които са изработени от българска овча вълна. А по стените са окачени пъстри килими в топли цветове.

В този пухкав рай, наречен "Perelic Woolen Goods" - на името на известния връх в Родопите, българката продава съкровища от своята родина. Но това не е всичко: Деница Попова, която навремето пристигнала в Берлин, за да следва икономика, колекционира и консервира стари килими от козя вълна. По този начин тя дава своя принос за съхраняването на познати от векове тъкачни техники: "Понеже не се предават на следващите поколения, тези техники постепенно потъват в забрава", обяснява българката.

Тя е родом от Бургас, но като дете често е била при баба си в Котел - един от центровете на българския текстилен занаят. С решението си да започне да продава автентична продукция, която няма нищо общо с промишленото производство, Деница Попова е сбъднала една от големите си детски мечти.


"С толкова много любов"

Първоначално Деница Попова продавала само в интернет. Но много скоро забелязала, че предлаганата от нея стока привлича силен интерес: "Все повече хора осъзнават колко ценно е да притежаваш нещо, изработено с толкова много любов", казва българката.

От 2017 година насам всеки може да се докосне до тези шедьоври от България - в магазина на Деница Попова в Берлин.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай