Авария на отпадъчно водохранилище заплашва Перник

Шламохранилището съдържа отпадъци от дейността на ТЕЦ "Република"

Авария на отпадъчно водохранилище заплашва Перник | StandartNews.com

Жилищни блокове в пернишкия квартал „Калкас“ бяха евакуирани заради тежка авария. Тази сутрин се е скъсала дигата на шламохранилище. Има и наводнени дворове на къщи.

Шламохранилището съдържа отпадъци от дейността на ТЕЦ "Република" и от екологична гледна точка не бива да се допуска тези отпадъци да попаднат в река Струма, казват от РИОСВ-Перник.

Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

Кварталът е отцепен от полицията, изпратени са и екипи на пожарната. На място работи тежка техника на "Топлофикация" и на три местни фирми.

Ключови булеварди в миньорския град са затворени заради опасност от заливане. Сред тях е и външната магистрала от "Софийско шосе" до разклонението за кв. "Изток", сигнализират жители на града.

Шламохранилището е собственост на ТЕЦ "Република". Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, уточни пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай