АПИ: Над 350 машини са обработвали пътищата в страната

Временно е ограничено преминаването на МПС-та над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала" и "Рожен" и Пампорово

АПИ: Над 350 машини са обработвали пътищата в страната | StandartNews.com

Тази нощ над 350 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж. Републиканските пътища и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия, съобщават от АПИ.
 
Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала" и "Рожен" и в Пампорово, както и по републиканските пътища на територията на общините Доспат, Борино и Девин в област Смолян поради силен снеговалеж и за снегопочистване. Поради мъгла видимостта в прохода Шипка е до 100 м.
 
Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу обледяване, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания.
За повишаване безопасността на движение, при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Снегопочистващите машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при зимни условия.
 
Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.
 
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай