Ангелкова обяви туристически рекорд

За тази година отново ще се насърчава и вътрешния туризъм

Ангелкова обяви туристически рекорд | StandartNews.com

Изключително успешна е била изминалата 2018 година за туризма. Отчетен е 5-процентов ръст. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на конференция "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм".

„За първи път преминахме границата от 9 млн. чуждестранни туристи. Над 9 млн. и 200 хил., което е ръст от около 5%. За първи път за първите 11 месеца имаме над 7 млрд. и 200 млн. лв. Очакваме разбира се, когато излязат резултатите за цялата 2018 г., приходите да достигнат почти 8 млрд. Това със сигурност показва колко важен е секторът за икономиката, за насърчаване на заетостта в дадените региони и колко важно е да показваме съответно прекрасните възможности за туризъм целогодишно“, заяви Ангелкова.

Държавата обаче няма да се ограничи само до развитието спрямо чуждестранните туристи и предстои стартиране на повторна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. Целта е да се промотира, че и почивката в България може да е прекрасна и незабравима.

„Предвиждам това да се осъществи чрез различен медиен микс, както винаги сме го правили. Както чрез телевизионни, онлайн канали, радиа и различни дигитални и маркетингови активности. Предвидили сме няколко лъча, където лично аз и моят екип ще бъдем на място, когато са годишнините на събитията от календара. Друг фокус, който имаме за тази година, е свързан с инвестиционните турове, които предвиждаме“, допълни Ангелкова.

Тя поясни, че целта е да се покажат и различните форми за туризъм.

„Какво имам предвид? Например, на територията на националните ни курорти съвсем спокойно месеците март, април, май – тези, които са крилата на сезона, съответно октомври, ноември, биха могли да се използват за конферентен туризъм и да насърчим изграждането на голям конферентен център, например в Слънчев бряг, Златни пясъци, Пампорово, Боровец, където базата би могла да се използва целогодишно. В тази връзка на 30 и 31 май предвиждаме много голям международен инвестиционен форум в Слънчев бряг“, заяви още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай