5 са вече случаите на морбили в България

Проф. Тодор Кантарджиев призова за редовна ваксинация срещу морбили, заушка и рубеола

5 са вече случаите на морбили в България | StandartNews.com

Пет са случаите на морбили в България, обяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. Всички случаи са от малки населени места около Гоце Делчев. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от тази болест.

В София вече има случай на заболяла от морбили 37-годишна жена, която е настанена за лечение в Инфекциозна болница. Вторият, оповестен в сряда случай, е на дете на 3-годишна възраст от Добринище.

Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 12-годишна възраст.

Тодор Кантарджиев призова за редовна ваксинация срещу морбили, заушка и рубеола, тъй като изключително сериозно се застрашава колективния имунитет, а най-застрашени в момента са неваксинираните по здравословни причини. 

Директорът на НЦЗПБ предупреди, че последиците при неваксиниране могат да бъдат страшни. "Виждал съм млади, красиви момичета, напълно слепи заради вторична неврологична симптоматика", заяви професорът и бе категоричен, че при редовна ваксинация - на 13 месеца и на 12 години - имунитетът е за цял живот. 

Рискът от една ваксина е драстично по-малък от самите болести, отсече проф. Тодор Кантарджиев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай