Вълчев: Отваряме градините, но не пускайте децата

Няма да се искат медицински бележки за влизането на децата в градините

Вълчев: Отваряме градините, но не пускайте децата | StandartNews.com

Детските градини и яслите ще бъдат отворени в дните след 22 май. Решението кога да стане това ще зависи от кметовете, съобщиха министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването Кирил Ананиев на специален брифинг в МС. Те очакват градините да бъдат отворени от кметовете до 1 юни. Кметовете ще имат крайната дума за условията, които тряба да се осигурят, за да се гарантира здравето и животът на децата.

ВИЖ ОЩЕ:В забавачка без преглед, само с подпис от родителя

Въпреки това апелираме децата да останат вкъщи – това е най-сигурната среда. Не препоръчваме на родителите да пуснат децата, каза Вълчев. И призова родителите, които имат възможност да задържат децата си вкъщи, да го направят. Проучване показа, че 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата си, но има голям процент – около 30 на сто, от колебаещи се. Те чакаха нашия апел – ето дадохме го, каза Вълчев. Той обясни, че посещението на градините и яслите в момента не е задължително. Няма да бъде обвързано със социалните помощи. Градините се отварят заради много семейства, които не могат повече да си позволят да не работят и да гледат по цял ден децата си.

ВИЖ ОЩЕ:Над 1000 учители против отварянето на забавачките

Както „Стандарт” първи съобщи по-рано днес няма да се искат медицински бележки за влизането на децата в градините, включително и документи за микробиологични изследвания. Това се прави, за да няма струпване в лабораториите. Всеки ден на входа на градината и яслата ще се мери температурата на децата.

Родителите ще подпиват декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, че са запознати с мерките и ще реагират при най-малка промяна в здравословното състояние на детето си.

Очаква се в повечето часове, ако времето е хубаво, децата да играят вдворочете на градините, каза още Вълчев. Площадките ще се дезинфекцират непрекъснато

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай