Школото на Тато кове програмисти на бъдещето

България диша във врата на компютърните сили САЩ и Япония, пише още през 80-те US сенатор

Школото на Тато кове програмисти на бъдещето | StandartNews.com
България диша във врата на компютърните сили САЩ и Япония, пише още през 80-те US сенатор Двама ученици с награда "Изобретател на годината" за роботизирана ръка

През 1986 година в България се създава едно специално училище. То е свързано със завода, който прави първите компютри, наречени "Правец". Предприятието в Татовия град има нужда от работници. Затова се дава възможност за прием на две момчета и едно момиче от всяка област. Така се появява популярното училище в Правец, където в момента се обучават деца от всички области на България. По времето, когато то е създадено, България е третата по сила страна, изнасяща компютри. Още тогава един американски сенатор пише в книгата на музея в Правец, че България диша във врата на първите две сили - САЩ и Япония. Понеже няма нормални учебни програми (българската образователна система няма как да ги формулира), се прави колаборация с Техническия университет и се приема вариантът преподаватели оттам да отиват и да четат лекции в Правец, както и да дават задачи на учениците. В този момент училищата, които подготвят програмисти у нас и в които преподават професори от Техническия университет, са две - ТУЕС в столицата, което обаче приема предимно деца от София, и школото в Правец, което има общежитие и приема осмокласници от цялата страна. Идеята на държавата е, благодарение на ускорената подготовка за програмисти, тези ученици да започнат работа за IT-индустрията още след завършването. В действителност - започват я дори по-рано. В момента тези деца са част от училище, което притежава един от първите компютри, но и най-модерната схема за фотоволтаици например. "Учениците знаят как да си направим ток, имаме учебни фолтоволтаици и инвертори, така че спирането на тока няма да ни уплаши", разказва преподавателят Венцислав Начев. Той е ръководител на двама младежи, изобретили роботизирана ръка, които са единствените ученици, получили наградата "Изобретател на годината". "Преди това призът бе получаван основно от студенти и учени.

Това са първите двама ученици, които го придобиха", казва Начев. Самият той е от малкото хора, които са завършили едно любимо училище, после университета и са се върнали обратно като преподаватели. "Подготвям децата вече трета година и се гордея с успехите им, особено с тези на младите изобретатели Ивелин и Радослав", твърди той. "Смятам, че няма слаби ученици, има некадърни учители", твърди Начев. В училището има клуб по роботика, мажоретки и духов оркестър. От около 680 ученици 480 са от страната и живеят на общежития. На практика децата са от почти всички населени места, а предимството при обучението им е в това, че имат възможност да започнат работа още като ученици. Някои от най-големите ни вериги правят състезания между тях и им отпускат стипендии, а някои започват работа в изчислителните им цетрове още от 11 клас. "Имаме ученици, които ги ухажват фирми и от 10 клас", заяви заместник-директорът Недялков. Някои от тях печелят успешно, още преди да са станали абитуриенти. Директорът Трифон Трифонов пък сподели, че една от големите ни хранителни вериги - Кауфланд, отпуска стипендии за учениците им и им предлага работа след това. В същото време и част от учениците, завършили в Правец, финансират откриването на нови учебни зали. Един от техните възпитаници в момента е технически директор на Apple. Школото в Правец е базово за обучението на ученици от други училища, които искат, паралелно със своята професия или специалност, да станат и програмисти. В България има пет такива центъра, които позволяват на ученици от десети до 12 клас да усвоят паралелно със своята специалност и програмирането и да получат тапия. Първият випуск ще се сдобие с нея през март. От 900 десетокласници, започнали преди три години в петте центъра обаче сега са останали едва двеста. Защото обучението е в почивните дни и през ваканциите. На практика децата карат две училища. Въпреки това онези, които получат тапии, имат предимство дори при приема си в университет.

Само в Правец преди години са започнали над 160 деца, от които сега са останали 32-ма ученици. Голяма част от тях са от математическата гимназия в Плевен и използват всеки почивен ден, за да отидат на допълнителното си обучение. Виктор от Математическата гимназия в Плевен твърди, че след това иска да продължи в университета и да прави компрютърни програми в помощ на хората. Павла от същото училище пък споделя лек елемент на "дискриминация" - предупредили я, че като момиче трябва да положи повече усилия от момчетата, за да успее, но по никакъв начин не го чувства в групата от 32-ма ентусиасти, с които всеки уикенд споделя удоволствията от програмирането. Признавам, послушах и аз част от урока, изнесен от Венцислав Начев пред учениците му. Звучеше ми като на китайски. Но пък ме убеди, че съветниците на Тато, които са го убедили да отвори училище точно на това място, явно са били прави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай