По-малко наши студенти в чужбина

Малко над 6000 са желаещите да учат извън страната през 2018 година

По-малко наши студенти в чужбина | StandartNews.com

По-малко българи искат да учат в университет в чужбина. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев в Габрово. Малко над 6000 са желаещите да учат извън страната през 2018 г. През 2017-та този брой е бил 8000. Вълчев поясни, че данните са на базата на издадените от просветното министерство необходими за кандидатстване документи.
 
Името на Македония ще бъде променено на Северна Македония в българските учебници след като изтече тригодишния цикъл за учене от сегашните. Според министъра така се спестяват милиони, а преподавателите могат да уточнят името на западната ни съседка по време на урок.

Министър Красимир Вълчев каза, че специалисти с подходящо образование ще могат да станат учители без да се налага да получат нова диплома за висше образование. Те само ще трябва да придобият педагогическа квалификация, преди да влязат в класните стаи. Най-голям дефицит на учители има по математика и физика. Учители с една специалност ще могат да преподават и друга. Например – учител по история ще може да взема часове по философия или религия, като по този начин на места ще бъдат запълнени нормативите.
 
Красимир Вълчев участва в работна среща на ръководителите на регионалните управления на образованието в Габрово. Там бе представена образователната програма на областта за професионално и кариерно насочване на учениците. Инициативата, подкрепена от институциите и реализирана съвместно с бизнеса в града, представя пред учениците възможностите за избор на професия, включително с посещения в предприятия, организации, лечебни заведения и др. Като положителна тенденция от изпълнението на програмата беше посочен засиленият интерес от страна на учениците към продължаване на обучението в различни специалности. Трябва да насочим повече деца чрез ранно кариерно ориентиране към направления във висшето образование, за които се очаква недостиг на пазара на труда, апелира министър Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай