Пълен потрес! Всеки втори учител няма компютър

Директори единодушни как да започне учебната година

Пълен потрес! Всеки втори учител няма компютър | StandartNews.com

В навечерието на новата учебна година, директори и синдикати са единодушни, че тя трябва да започне присъствено. Но ако епидемичната обстановка се промени, вече са отработени варианта за превключване към онлайн обучение.

Юлиан Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Мая Зафирова, директор на 140 училище "Иван Богоров" в София и Пламена Николова от Национална мрежа за децата коментираха темата по БНТ, а директорът на 119-то училище Диян Стаматов, по БТВ.

Според Стаматов най-ощетени през изминалата година са били най-малките, затова и те последни трябва да минат към онлайн.

Пламена Николова твърди, че най-добре учебната година е да започне присъствено, но ненавременно предприетите мерки правят голяма вероятността пика на новата вълна да съвпадне с началото на учебната година.

От синдикат "Образование" също казаха, че децата трябва да започнат присъствено. Юлиан Петров е сигурен, че образователните институции са подготвени за всички варианти на обучение.

"Нека не използваме образованието и нашите деца за политически цели, защото първото затваряне в края на миналата година дори закъсня, но второто затваряне нямаше никакъв ефект, нямаше никаква заболеваемост, нямаше болни учители и ученици и всъщност децата се изпълваха с политически цели", каза Юлиан Петров.

Той показа шокиращо изследване на синдикат "Образование", което показва, че  46,3 % от учителите нямат собствено дигитално средство. Петров подчерта, че това е причината учителите да са се изтощили да работят в електронна среда.

Мая Зафирова твърди, че и до момента родителите имат възможност да не пускат децата на училище, но обикновено трябва да посочат наистина основателна причина за това. По думите й децата имат нужда да общуват със съучениците си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай