Над 600 географи се събират в Стара Загора

На 20 и 21 април Градът на липите ще бъде домакин на петото издание на Българския географски фестивал, който от 2015 година се провежда в края на април и събира ученици, учители, студенти, любители и професионалисти.

Над 600 географи се събират в Стара Загора | StandartNews.com

В истинска столица на географията се превръща в края на тази седмица Стара Загора. На 20 и 21 април градът ще бъде домакин на петото издание на Българския географски фестивал, който от 2015 година се провежда в края на април и събира ученици, учители, студенти, любители и професионалисти. Тази година те са над 600.

Идеята дава проф. Румен Пенин, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, известен учен и пътешественик, който е и председател на Организационния комитет за провеждането му. Целта е да се срещат и общуват неформално хора, занимаващи под различни форми с география - като наука, образование, хоби, бизнес. Показват се възможностите за обучение и професионална квалификация, учениците ще могат да видят програмите на университетите, в които могат да продължат, са тудентите да се срещнат с бизнеса, работещ в тази област. Проф. Пенин бързо намира съмишленици от образователния портал Географ БГ и неговите съоснователи, младите, но вече добре познати и утвърдени учени д-р Димитър Желев и д-р Евгения Сарафова, асистенти в СУ „Климент Охридски“, и от Българското географско дружество, които са основните организатори.

Първото издание е в Ямбол, където се събират 150 човека, което е добро начало. Следват Казанлък, Пазарджик и Русе, а с всяко следващо издание участниците се увеличават, програмата става все по-богата, включват се все повече партньори. В логото на фестивала винаги има елемент, свързан с града домакин. За Стара Загора това са липовият цвят и перо, напомнящо, че това е градът на поетите.

Ако не знаете по какво си приличат Роман, Кула, Вършец, Попово, Гурково, Стралджа с Враца, Добрич, Пазарджик, организаторите ще ви кажат - всички те имат представили на фестивал. Регистрирани са рекорден брой участници - 600, а програмата включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложби. За купите и медалите ще се борят 42 отбора и повече от 250 индивидуални участници. Най-много са регистрираните от Стара Загора, Казанлък и Варна.

Официалното откриване е в събота 20 април, от 13 часа а закриването е на 21 април от 12.30 в залата на Държавната опера, където ще се проведат основните събития. Във фоайетата ще бъдат разположени трите изложби - на Българския атлантически институт, представяща дейността на базата на остров Ливингстън, „Географията – пътешествие и приключение“ - фотографии на проф. Румен Пенин, и арт-инсталация с повече от 250 пощенски картички от цял свят, осъществена в партньорство с Уикипедия на български език.

В състезателната част влизат отборното състезание „Географиада“, което се провежда в два кръга - вторият е пред публика и винаги предизвиква бурни емоции и овации. Индивидуалната надпревара е „Разходка с изненади“, при което след обиколка из центъра на града и беседа участниците решават тест, върху предоставената от гидовете информация. За пръв път тази година ще има и студентски географски куиз и обучение за работна с картографски софтуер Map Creator. Презентациите са няколко - на председателя на Българското географско дружество доц. Климент Найденов, която е посветена на 100-годишнината му Доц. Георги Бърдаров „Началото и краят на света“ ще запознае присъстващите с богатствата на България, на доц. Стоян Недков, научен секретар на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН се нарича География и екосистемни услуги - как да живеем в хармония с природата. Доц. Стелиян Димитров ще представи новата специалност „Геопространствени системи и технологии“, създадена от Геолого-географския факултет съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет. И, разбира се - презентация за 5-годишнината на Географ БГ, представена от д-р Димитър Желев и д-р Евгения Сарафова. А всички участници ще получат сертификати.

В събота от 11 часа в Художествената галерия е представянето на най-новата книга на известния пътешественик и писател Симеон Идакиев „Омагьосаните острови“, от 15.30 часа в операта е националната премиера на филма „Полярни изследователи“ на Мария Чернева от БНТ за българската експедиция, който ще бъде представен от проф. Христо Пимпирев.

В съботния ден ще бъдат наградени победителите в националните географски конкурси, съпътстващи фестивала - за снимки, за учители, споделящи успешни практики, за картографски изображения за студенти.

Предфестивалната програма в петък също е интересна. През деня ще има географски презентациите в училищата. От 18 часа организаторите канят на лекцията на Симеон Идакиев „Светът и всичко в него“, в регионалната бир„блиотека „Захарий Княжески, а от 19 часа доц. Георги Бърдаров ще покаже емоционалната и много силна презентация „България - география на свободата!“.

„Най-голямото събитие, популяризиращо науките за земята в България“ - така организаторите определят Българския географски фестивал. Може да изглежда амбициозно, но е истина. Младите последователи на проф. Пенин са попили от него не само любовта към науката, а и умението да увличат, да бъдат любопитни, изобретателни, да откриват интересни факти сами, да четат не само в интернет. И с това „заразяват“ и участниците, затова всяка година те са повече, а програмата - все по-богата и различна.

„В Стара Загора получихме силна подкрепа в лицето на общината и лично на кмета Живко Тодоров и зам.-кмета Иванка Сотирова, за което благодарим“, казва Димитър Желев от Геогграф БГ. Останалите организатори и партнртньори са 2-ро основно училище "П.Р. Славейков", Бъългарското географско дружество, и регионалната библиотека "Захарий Княжески", представители на местната общност, издателства, научни организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай