Кандидатстването за гимназии - само онлайн

Проверката е електронна, децата ще пишат само с черен химикал

Кандидатстването за гимназии - само онлайн | StandartNews.com

Кандидатстването за гимназии тази година ще се проведе само онлайн. Миналата година бяха дадени две възможности, но 39 на сто от кандидатите бяха предпочели да подадат документи през електронната платформа. Тази година те могат да кандидатстват както от вкъщи, така и от училищата.

Учениците ще пишат само с черен химикал като до миналата година изискването беше той да бъде син. Причината е, че проверката вече ще се извършва само електронно, а черното се разчита много по-добре от компютрите. Изпитът по БЕЛ ще се проведе на 17 юни, а по математика - на 19. Очаква се на тях да се явят 61 223 ученици в общо 1696 училища. Определени са общо 16 хиляди квестори и за първи път изпитът няма да бъде разделен на модули. От него отпаднаха и някои досегашни въпроси като например "вид и залог на глагола" за българския език и линейни уравнения за математиката. След теста по БЕЛ децата отново ще трябва да пишат преразказ. Всеки изпитен комплект ще има уникален баркод, за първи път ще се проверяват и черновите.

Резултатите от изпитите трябва да бъдат готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли да се подадат документи за кандидатстване. За първи път от много години матурите и изпитите на седмокласниците не се провеждат в една и съща дата, за да имат възможност децата от седми клас да вземат целия материал. При определения план-прием са определени 2499 паралелки като 1446 от тях са професионални. Това означава, че е увеличен броят на професионалните паралелки, разкрити са и нови специалности като офис мениджър и съдебен служител. 149,5 паралелки ще имат дуално обучение. Отделно от това ще има защитени паралелки за специалности, по които не достигат работници в транспорта, машиностроенето, хранителната промишленост, текстилната промишленост, електроснабдяването и енергетиката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай