Дронове и виртуални къщи  в иновативните училища

Най-често се търси възможност да се свържат отделните предмети и да се провокира нестандартното мислене на децата

Дронове и виртуални къщи  в иновативните училища | StandartNews.com

405 училища, или една шеста от българските школа, са одобрени от просветното министерство да правят иновации. Най-много са училищата в София град. 
Някои от тях залагат децата да се научат на управление и планиране на дронове, други – малчуганите да създават виртуален свят. Ученици от 51 СУ са участвали в международно състезание, където са създали виртуална възрожденска къща с всички нейни атрибути. По този начин децата тренирали едновременно компютърните си умения, правенето на презентации и работата в екип, а отделно от това и познанията по история и литература. 
Идеята е училищата да променят системата, като направят малко по-различни учебни програми. Според Асен Александров, който участва в комисията на МОН за одобряване на иновативните школа, по-голямата част от училищата имат идея да направят нестандартни междупредметни връзки – между български език, физика, математика и химия например. Самото училище, което ръководи Александров, 51-во, има идеята  да направи подобно  тематично обучение. „Искаме да направим обучение на тема „Аз и светът“, разказва Александров. „Това може по различен начин да бъде отразено в българския език, философията, алгебрата и геометрията. Децата например не знаят, че алгебричната прогресия се използва при изчисляването на лихвите, а геометрията се е използвала, когато се изчислява как хората да разделят земите си. Когато го установят, те разбират практическата полза от това обучение“, споделя той. Други негови колеги  предлагали обучение на нива по различните езици, което също е иновация. В такива случаи ученици от различни класове влизат в общи групи по чужд език на базата на досегашните си познания. Така четвъртокласник и седмокласник могат да се окажат в една и съща група, ако знаят английски или друг език на сходно ниво. По този начин повечето учители стимулират по-напредналите по чужд език, за да не скучаят в час, и в същото време помагат на децата, които са на по-ниско ниво, да не се притесняват от по-напредналите. Има и училища, които поради региона си залагат на иновации от типа как да мием ръцете и зъбите си, но те също са одобрени. 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай