60% повече пари за преподаватели във ВУЗ

Минималната работна заплата за асистент трябва да е 1300 лева

60% повече пари за преподаватели във ВУЗ | StandartNews.com

Минималната работна заплата за асистент трябва да е 1300 лева, за главен асистент - 1400 лева, за доцент - 1500 лева, а за професор минималната заплата да е 1600 лева. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при подписването на Споразумение със Съвета на ректорите на висшите училища, с Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ и със Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа".

Образователният министър уточни, че това са минимални работни заплати за преподавателите, а в някои висши училища те са много по-високи.

Председателят на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ доц. Лиляна Вълчева каза, че с подписаното днес споразумение ще може да се реши проблемът с големите неравенства в системата на висшето образование.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите, заяви, че чрез споразумението държавата ще даде допълнителни средства за рязкото повишаване на заплатите на преподавателите във висшите училища - в много университети ще е с 50-60 процента.

Образователният министър заяви, че е бил изненадан, че в системата на висшето образование е имало "преподаватели без норми, може да има и преподавател с частична норма и пак да получава пълна заплата, а такава нещо няма в училищното образование".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай