3 сценария за учебната година

Първолаците може да са на групи в клас, големите - дистанционно

3 сценария за учебната година | StandartNews.com
  • Отказахме се изцяло от бала заради семейства с Ковид-19, казва Диян Стаматов в интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • Първолаците може да са на групи в клас, големите - дистанционно
  • Купихме пръскачки за дезинфекция на класните стаи
  • Дигиталните термометри се оказаха напразна надежда
  • Не вярвам да има съкратени учители, ако не влязат в час заради случаи на коронавирус

- Г-н Стаматов, как би започнала при тези променливи ковид-данни следващата учебна година? Знам, че МОН предвиждаше три сценария, но кой е най-удачният?
- Аз бих погледнал трите варианта по-скоро според привлекателността им за родители, учители и ученици. Всички искаме да започнат в реална обстановка, с нормално присъствие на учители и ученици и в реална училищна среда. Това желание идва от факта, че в последните пет месеца на дистанционно обучение, дори и там, където се получи много добре всичко, контактът липсваше. Имаше слаба социализация и не е добре нещата да продължават в същия вид.
Втората по степен на приемане е ситуацията на смесено обучение. Тя е най-реалистичната, защото дори в едно училище от 600 ученици винаги ще има поне 5-6 със симптоми на коронавирус. Съгласно практиката, която е и в детските градини, те се затварят, дезинфекцира се и след два или три дни децата се връщат.
Ако това се приложи в училище, ще бъдем в изключително трудна в чисто физическо отношение действителност. Сградите на училищата са големи, тяхната дезинфекция е много по-трудна, скъпа и това би довело до сериозен казус. А едновременно с това учениците трябва да учат дистанционно, когато дезинфекцията се прави. Знаем прекрасно как, след като учениците се върнат, трябва период на адаптиране. Тоест това е възможно най-реалистичният, но и най-трудният вариант. А третият, който е най-неприложим за всички, е да продължим в изцяло дистанционен вариант.
- Защо?
- Заради дефицитите, които сме забелязали от началото на дистанционната подготовка. Неприемлив е и заради това, че се ангажират родителите, особено при по-малките деца, а те имат и допълнителна заетост. Дистанционният формат ще бъде почти неприложим за учениците, които наесен ще са в първи клас. Те и тази година изпуснаха финала на подготовката в детската градина. Няма как да се случи така, че да започнат в дистанционен формат. Моето мнение за първи клас е, че дори да виждаме ситуации, в които имаме констатиран коронавирус, класът трябва да се раздели на две половини и да може да останат по десет деца в стая, ако другите ученици учат дистанционно. Поне до края на първия учебен срок, когато приключи тяхното елементарно ограмотяване, както е съобразно учебната програма.
- А втори и трети клас?
- Ами там също може да се приложи донякъде класовете на две половини, тъй като родителите им са на работа, а те са прекалено малки, и донякъде смесен модел. Хубавото е, че започна отсега да се говори затова, какви са пътищата напред. Прави впечатление, че в социалните мрежи има много силно недоволство по отношение на всичко, с изключение на обучението в реална учебна среда. Но родители и учители наистина не си дават сериозна сметка, че когато учениците са в училище, отговорността е на учителите и директора. И там те трябва да са здрави.
- Имахте едни термометри, с които мерихте температури преди изпита?
- Това беше една напразна надежда. Пълното разочарование дойде по време на националното външно оценяване в седми клас, защото влизаха големи групи ученици и се оказа, че мнозинството от тях са с под нормалната температура.
- Мъртви души?
- Загинали... Не можем да разчитаме на тези термометри, въпреки че сме платили по 100-120 лева за тях. Ние сами си ги купихме, но се оказа, че не дават никаква информация. Това, което правим, е че закупихме четири неща, на които навремето викахме "пръскачки", защото с тях пръскахме лозята. Разчитам с тях да пръскаме с дезинфектанти класните стаи и разчитам предимно да помоля това да правят учителите по физическо възпитание и на майстора по поддръжката, защото това е доста тежко физическо занимание.
- А как самите учители понесоха този период, някои от тях са в рискова група и възраст? Имат ли готовност да се върнат, ако им се каже, че годината ще започне редовно?
- Доста противоречиви са мненията. И смятам, че тази противоположност ще се задълбочи с дните до началото на новата учебна година. Много от колегите, вместо да се успокоят, се притесняват. В момента правим записване и за първи, и осми клас, и ми прави впечатление, че са на противоположни позиции. Има такива, които се притесняват изключително много и не желаят по никакъв начин да стане дума за възстановяване на учебния процес, и други, които са в другата крайност - пълно неглижиране на ситуацията и никакви предпазни средства. Това е другият казус - ако има дори и пет на сто отсъстващи учители, те трудно биха могли да бъдат заместени в реална среда.
- Ако учители откажат да се появят присъствено, дали има директори, които биха ги съкратили?
- Точно в тази година учителите имат чувствителен остатък от отпуск, защото не са го използвали. Няма да се стигне до такава  ситуация, но ще се стигне до организационна - за ефективното и качествено прилагане на учебния процес, което не е добре за самото училище. Колегите, които имат такива притеснения, не го правят на инат, така че надали ще има директор, който да каже: "Не, ще те махна". Но пък може да се окаже, че в началото ще има часове само по няколко предмета, защото например само тези учители са се престрашили да се появят в училище. Във виртуалната среда нямаше такива притеснения, защото всички бяха вкъщи. В реалната, както разбирате, няма да бъде така. Нищо няма да е същото, както преди епидемията. Човещината трябва в този момент да е в много по-широк диапазон.
- А как върви лятното училище?
- При нас няма нито един ученик през летните месеци. Но това, което ми направи впечатление например, е че в Първо училище в София много добре върви изнесеното обучение - на асфалта, под чадъри и шатри. Далеч по-приятно е, когато децата са сред природата, защото в класната стая температурата е доста по-висока. Но като казвам, че обучението върви, имам предвид, че върви социализацията на децата. Дали е ефективно, е друга тема.
- При Вас имаше ли вече абитуриантски бал?
- За голямо съжаление, се наложи да го отменим изцяло. Трябваше да бъде на 15 юли, но го отменихме заради няколко случая на коронавирус в семейства на ученици. Това бързо се разпространи между абитуриентите, първоначално се отказа една група, после втора и накрая бал няма да има. Добре е, че реакцията на управителя на заведението, в което нашите ученици щяха да празнуват, бе много адекватна. Предложиха ваучери за всички за сумата, която са платили - било за ресторант, било за СПА центъра им, така че учениците няма да са финансово ощетени, но няма да имат емоцията, която биха имали преди.
- Бяха заложени увеличения на учителските заплати. На фона на спада на доходи като цяло трябва ли да ги има?
- Според мен трябва да ги има не заради самото обещание, а защото образованието наистина се оказва сериозен приоритет. Дългото изоставане във времето е разумно да се компенсира. Самият процент може да бъде променен според спецификата на финансовите възможности на страната, но определено не би трябвало да е малък. А и в крайна сметка дистанционното обучение спаси учебната година, докато страни с развити икономики на няколко пъти връщаха учениците си и накрая имаха отпаднала година.
- Как гледате на променените тестове за изпити в седми, десети клас?
- Според мен това е правилният начин, за да може така нареченият компетентностен подход да намери своето отражение в изпита. Изпитът се променя с комбинирани въпроси, така че това ще доведе до промяна в начина на подготовка и в правенето на междупредметна връзка. Това няма да промени учебните планове, така че едва ли има смисъл родителите на учениците да търсят повече частни уроци. Тази панацея, че щом тръгнеш на уроци, моментално ще изкараш висока оценка, се трупа с години. А това е една наложена безсмислица. Това презастраховане с ходене на частни уроци, но за сметка на това неучене в училище, обезсмисля самия учебен процес.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай