2 години гратис за 4-годишните на забавачка

58 нови деца в градините на Свищов, след като стават безплатни

2 години гратис за 4-годишните на забавачка | StandartNews.com
  • 58 нови деца в градините на Свищов, след като стават безплатни

Мярката задължителна предучилищна за 4-годишните деца ще бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години. Така всяка община ще може да прецени в рамките на този период, кога да я приеме. Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева пред бТВ. Вчера тя проведе дискусия на тема „Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца“. На срещата присъстваха министрите на образованието Красимир Вълчев и на социалната политика - Деница Сачева, представители от академичните среди, фондации, асоциации, сдружения и родителски организации.

Основен страх на родителите е, че системата не е готова да поеме 4-годишните в задължителна предучилищна, най-вече заради капацитета на материалната база, каза Ковачева. Не е ясно има ли и достатъчни квалифицирани педагози. „Тъй като една част от преподавателите се пенсионират, трябва спешно да бъдат намерени нови кадри“, коментира омбудсмнът. Тя обясни, че университетските преподаватели са на мнение, че програмите, по които се обучават педагозите не са адаптирани към нуждите на съвременните деца и изисквания.

5 и 6-годишните деца от няколко години са обхванати със задължителна предучилищна. „Все още обаче нямаме информация как се е отразило това – дали се е подобрило образованието, повишила ли се е грамотността, има ли спад на ранното отпадане от училище“, подчерта Ковачева. Тя коментира, че задължителната мярка е била представена като интеграционна, засягаща колективния интерес и най-вече насочена към деца, за които българският не е майчин език.

Омбудсманът изтъкна, че се повдига и въпросът за финансовата бариера, тъй като има родители, които не могат да покриват таксите за детските градини и храна за предучилищна, която в образователен план пък е безплатна. Стана ясно, че тези родители ще бъдат подпомагани от държавата.

„Моят призив е всички да бъдат подпомогнати и таксите да отпаднат за всички. Само месец след премахването им, в Свищов са постъпили 58 нови деца в детските градини“, заяви Ковачева. Тя заяви, че по официални данни в София има близо 3000 деца, а в Пловдив 2000, които са извън детските градини. По думите ѝ броят им може да е по-висок, тъй като има родители, които не кандидатстват, защото смятат, че нямат шанс или пък са записали децата си на частна градина. В София ще бъдат построени нови 5 градини, но Ковачева обясни, че въпреки това родители имат съмнения, че капацитетът ще е достатъчен за всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай