Удушвачът-джентълмен не гледал жертвите в очите 

Капитан Никос Метаксас се чувствал като жертва на древногръцка трагедия,  раздялата с майка му и разводът със съпругата събудили звяра в него 

Удушвачът-джентълмен не гледал жертвите в очите  | StandartNews.com

Той говори тихо и спокойно. Често се усмихва, пуска леки шеги, които разведряват разговора. Изглежда ведър и енергичен човек. Има артистични маниери, необичайни за военен. 
Така описват 35-годишния капитан от Националната гвардия на Кипър Никос Метаксас неговите познати, привикани на разпит след като офицерът се оказа първият сериен убиец в историята на Острова на Афродита.  
Той вече направи признания за седем свои жертви, но съмненията са, че те са много повече. Никос е подбирал чужденки, знае се, че е убил три филипинки и 6-годишната дъщеря на една от тях, една непалка и румънка с 8-годишна дъщеря. Случаите са описани в 10 страници, изписани на ръка с красив и стегнат почерк от самия Метаксас след задържането му на 18 април. 
Според признанията му убийствата са станали в периода от септември 2016 г. до лятото на 2018 г. Досега са открити телата на пет от жертвите, като само едно е идентифицирано. 
Труповете са хвърляни на две места, твърде далечни за случайни минувачи.
Едното е пълната с вода 130-метрова шахта на отдавна изоставена медна шахта край село Мицеро, на 30 км югозападно от столицата Никозия. Там са намерени две жертви, 
но оттам започна да се разплита смразяващата история. Туристи виждат изплувало на повърхността тяло. Трупът е на филипинката Мари Роуз, която заедно с дъщеричката ѝ изчезват в началото на май миналата година. 
Другото място е Червеното езеро, което дължи името си на медните съединения от съседния рудник. Никос твърди, че е изхвърлил три куфара с телата на убитите. Те обаче са почти разложени от силно токсичната течност. 
Сега много артистични дами от Кипър треперят от ужас, защото са били край бреговете на двете езера като участници в семинари по фотография, водени от Метаксас.

Все пак той е сред най-талантливите майстори на обектива, получавал е награди за снимките си, гостувал е в много водещи тв предавания. 
Затова и за повечето му познати е необяснимо как една толкова артистична натура може да крие такова чудовище в себе си.

"Това е някакъв съвременен вариант на   историята за добрия доктор Джекил, който се преобразява в садиста мистър Хайд от романа на Робърт Луис Стивънсън", твърдят ужасени познати на офицера, които търсят обяснение за това раздвоение на личността. 
"Не мога да повярвам, че срещу мен е седял убиец, той беше толкова тих и деликатен", изумена е и фотомоделът Теа Георгиева. Бургазлийката дори има заснет клип от Никос, а малко преди да бъде арестуван е имала среща с него, за да й предлага квартира. 
Веднага след задържането му Метаксас беше подложен на обстойни психоекспертизи. Изводът е, че той е напълно вменяем и през цялото време е бил наясно с действията си. Пратените от Скотланд Ярд експерти пък останаха изумени от  хладнокръвието, с което Никос давал показания как е убил и къде е захвърлил труповете без никакви следи от съжаление или разкаяние. 
Като уверен, спокоен, дисциплиниран и дори педантичен в службата си описват Метаксас и неговите колеги офицери. 
В живота си Никос два пъти преживява огромен стрес. 
Първият е, когато едва 12-годишен се разделя с майка си. Тя е българка от Стара Загора, а баща му е кипърски грък. Двамата са студенти у нас, а разводът им  е съпроводен от тежки скандали и разправии. 
За майката на серийния убиец се знае, че и в момента живее в Стара Загора, но старателно избягва медиите

Вторият шок е когато съпругата на Никос се разделя с него и отвежда двамата им синове. 
Според разследването още преди развода обаче офицерът води двойствен живот. Той е много активен участник в сайта Badoo под псевдонима Орест, където търси контакти с жени. Те са предимно чужденки, работещи като домашни помощнички, както и самотни майки.

Метаксас е човек с висока обща култура и избора на герой от гръцката митология за псевдоним със сигурност не е случаен. Орест убива майка си Клитемнестра и нейния любовник, за да отмъсти за смъртта на баща му - микенския цар Агамемнон, станал жертва на коварната си съпруга. Сюжетът е в основата на няколко древногръцки пиеси: „Орестия“ на Есхил, „Електра“ на Еврипид, „Електра“ на Софокъл, „Ифигения в Таврида“, „Електра“ и „Орест“ на Еврипид. 
Според психолозите Никос е имал комплекс, че най-важните жени в живота му го предават и това е заложено в природата на нежния пол. 

Много странен е и начинът, по който Никос е убивал жертвите си. 

Задушавал ги е с вътрешната сгъвка на лакъта си - добре изучена хватка от тренировките в армията. При нея нападателят е в гръб на жертвата и не вижда нейните предсмъртни конвулсии, както и ужаса в очите. 
Според показанията на Метаксас първото му убийство е на 36-годишната румънка Ливия Бунеа и дъщеричката й, ликвидирани през септември 2016 г. 
Съмненията са, че черният списък води началото си много по-рано. Затова като потенциални жертви на серийния убиец под пагон се подозират и всички 22 жени, изчезнали през последните три години. Сред тях е и 16-годишната българка Яница Динева, която е в неизвестност от 19 юни 2018 г. 

Темата за серийния убиец Метаксас продължава да е №1 на Острова на Афродита. А общественият гняв не стихва и след оставките на правосъдния министър и шефа на полицията. Възможно е под наказателна отговорност да бъдат привлечени следователи и полицаи, които на практика са се отказвали да разследват изчезването на чужденките. Случаите са били обявявани за приключени с мотива, че най-вероятно домашните помощнички са се прибрали в родината си. Това обаче е абсурдно, защото личните документи на повечето изчезнали млади жени са били намирани в домовете им. 

Никос е бил хладнокръвен убиец, но е оставял много електронни следи от присъствието си в сайтовете за запознанства. При щателно разследване със сигурност полицията е щяла да попадне по следите му много по-рано, твърдят медиите в Кипър. 
А въпросът колко е истинският брой на жертвите на капитана все още чака своя отговор. Който изглежда все по-кошмарен. 
------------------
Топ 10 на най-бруталните бг килъри 

От Жоро Павето до Сава, който сготви дъщеря си 

Ако се изцапаш с много кръв, миеш се като на автомивка! 

Какво е да заколиш жена си и да я свариш в казан за ракия? А после да удушиш баща си и да го заровиш в градината? Що за човек трябва да си, за да накълцаш млада жена 77 пъти с нож? Или да прободеш приятелката си в сърцето, да прескочиш трупа й и да избягаш? И още - способността да убиваш хладнокръвно и сам да заравяш труповете в гората. Те са извършители на някои от най-гадните неща на земята: изнасилване, канибализъм, некрофилия... За бруталните килъри може би това е мисията на живота им.  И съвсем не всички свършват в затвора, нито са екзекутирани. 
В историята на България има няколко масови убийства, които с жестокостта си са шокирали цялата нация. Ето топ 10 на най-бруталните от тях. 


1. Жоро Павето, наричан още българския Джак Изкормвача, е сериен изнасилвач от квартал Коньовица, действал в София през 1968 г. 
За няколко месеца са извършени 6-7 изнасилвания, като нападната жена на 69 години умира в болница. Прякорът Жоро Павето идва от намереното паве, увито в носна кърпа до една от потърпевшите. 

2. В началото на 1970-те години се появява нов изнасилвач, известен като Жоро Павето Втори, който извършва 10 изнасилвания и двойно убийство. През 1975 г. е заловен извършителят Георги Йорданов и осъден на смърт чрез разстрел. 

3. Един от най-жестоките касапи  е Сократ Алберт Киршвенг. Той е 55-годишен, нисък на ръст, с лек недъг в едното рамо. От външния му вид струи благост и смирение - няма и следа, която да е типична за един злодей. Отегчен от трите си жени, той решава да се отърве от всички, с които е имал връзка, като ги убива. Прекарва 17 години зад решетките, но после излиза от затвора и явно не съжалява за постъпките си. 

4. Недялко Димитров-Момата - осъждан повече от 20 пъти. В досието му присъстват над 5 убийства, фалшифициране на документи, кражби на автомобили и грабежи. Влизал е в затвора многократно, не е съжалявал за убийствата и ги приема като своя мисия. 

5. Михаил Лещарски – известен като Убиеца от пещерата. Лещарски е живял в пещерите на Врачанския Балкан и две години се е укривал от правосъдието. Повече от половината му живот преминава в затвора. В списъка с престъпленията му има присъди за стотици кражби, десетки грабежи и едно изнасилване - на собствената му майка. Подозират го за четири убийства, но е осъден само за едно от тях. 

6. Людвиг Толумов и Иван Серафимов - Сладкото, са извършители на редица убийства и грабежи. Едно от най-бруталните им безчинства е с двойката Руждие и Севгин – изкарали ги от собствения им автомобил, мъжа убили почти веднага, а жената била изнасилена и наръгана 8 пъти, оцеляла е по чудо. 

7. Димитър Харакчиев е бизнесмен. Има заведение, 3 магазина и заедно със свой съдружник държат борса за млечни продукти. Всичко започва много прозаично. Задлъжнява с 20 000 лв. И тогава започват измамите и кражбите. По-късно, попада в затвора за кражби, а когато излиза, е готов да убива. Снабдява се с пистолет, от който по-късно умират повече от 2-ма души. 

8. На 2 март 1997г. в апартамента им в квартал „Гео Милев“ в София са убити мъж, жена и 4-годишният им син. За тройното убийство е обвинен 18-годишният Димитър К., който прави самопризнания и описва детайлно как е застрелял баща си, втората му съпруга и е прерязал гърлото на братчето си. 

9. Най-масовото убийство в България е извършено от 17-годишен ученик - Бранимир Д., който часове преди да нахлуе в общежитието, въоръжен с пистолет "Валтер" и финландски нож, гледа за пръв път филма "Кръстникът". На 25 декември 1974 г. в 20.45 часа в студентските общежития в кв."Дървеница" е извършено убийство на 6 студенти, а 10 са ранени. Двама от тях почиват по-късно. 

10. "Всичко, което искам, е сладко фрапе, хляб и дозата ми, и ще бъда добре", казва на гръцките полицаи българинът Сава Бакърджиев, който през май 2015 г. уби и сготви собствената си дъщеря - 4-годишната Ани. Думите му са в отговор на въпроса на служител на реда: "Разбирате ли какво сте извършили? Знаете ли какво казвате?". Смъртта на момиченцето разтърси цяла Гърция и се оказа най-жестокото престъпление от десетилетия в страната. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай