Т. Стойчев: Гебрев е участвал в трафика на каптагон

През 1991-92 службите разработвали оръжейния бос

Т. Стойчев: Гебрев е участвал в трафика на каптагон | StandartNews.com

Емилиян Гебрев е участвал в скрития транзит на оръжия и трафика на каптагон. Той е протичал в делата от 1 до 4, които засягат именно тези афери през 90-те години. Това разкри пред bTV бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

„Познавам Емилиян Гебрев лично, но повече по документи. Той и други лица протичаха по делата от 1 до 4, мисля, че дело 4 беше за скрития транзит и по каптагона. Гебрев е свързан с негова фирма и с каптагона“, категоричен беше бившият антимафиот. Стойчев разкри още, че оръжейният търговец бил свързан с руската оръжейна промишленост още от десетилетия.

„Той е човек, който от края на 80-те години по негови докладни записки заседават много важни фигури като Андрей Луканов, Огнян Дойнов“, разкри той. По думите му високопоставени служители от Второ и Четвърто главно управление на ДС били загрижени, че „Кинтекс“ започва да губи позиции и оръжейната ни индустрия стеснява пазарите си заради онази контрапропаганда, която се води срещу нас.

„За да се разпилеят упреците срещу „Кинтекс“, са създадени една дузина фирми, като зад две от тях стои инициативата на Гебрев. Едната е „Сироко“, другата е „Ширио“, сега позната като „Емко“. „Сироко“ и „Ширио“ си приличат по това, че са изградени по негова докладна записка с разкриване в Лихтенщайн на пощенска кутия с адвокат, който води кореспонденцията там, а в България тя е представяна от Гебрев, на практика той е представител на чужда фирма“, разказа Стойчев. Бившият шеф на ЦСБОП издаде още, че Гебрев е бил обект на разработка на спецслужбата през 1991-1992 г.

„Чавдар Петков ни каза, че имаме такива компетенции, можем да работим, а желанието ни е да измием петното върху България и да намалим опасностите да се приватизира някогашния скрит транзит, за който знаете, че България е била обвинявана от външните ни партньори. Започнахме работа и в един момент се оказа, че Гебрев беше внесъл от Ижевските машиностроителни заводи един уникален пистолет-ПСМ, самозаряден, малогабаритен, разработен за оперативните служители от спецслужбите на СССР, а сега Руската федерация“, разказа Стойчев. Една част от тези пистолети били укрити на тайно място от Гебрев с търговска цел.

„За да бъдат внесени в България, беше заобиколен законът и на практика беше извършено грубо митническо нарушение, да не кажем направо престъпление от Гебрев чрез фирмата „Ширио“, категоричен беше топполицаят.

„Не вярвам напълно в тезата за отравянето на Емилиян Гебрев, понеже уж ядеш екочисти салати, а после те ти предизвикават някакви организмени разтройства – не ми звучи като отравяне”, коментира още Стойчев. Според него всеки, който търгува с подобни неща – дали са психотропни вещества, дали са оръжия – стъпва по тънък лед и непрекъснато е изложен на рискове и опасности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай