Подозират самотен банков обирджия в София

Обирите се извършват по едно, извършителят избира клонове на една и съща банка

Подозират самотен банков обирджия в София | StandartNews.com

Съвсем възможно е обирите на банки в последно време да са извършени от един и същи човек, има много прилики, допусна в интервю за бТВ проф. Калин Гайдаров, бивш директор на института по психология към МВР.

Като пример за това той посочи, че обирите се извършват по едно и също време, извършителят избира клонове на една и съща банка, действа по един и същи начин като влезе вътре – носи оръжие, което не използва, а е само за заплаха.

Маскиран мъж нападна и обра вчера банков клон в София. Само преди 3 месеца, недалеч от този адрес, друг клон на същата банка беше атакуван по идентичен начин. Същият клон в "Сухата река" беше обран и през февруари 2019 г. Разследващите проверяват дали има връзка между всички тези случаи.

Какви са мотивите – това е малко по-сложно да се определи, отбеляза още проф. Калин Гайдаров. 

Той отбеляза, че мащабът на удара не е много голям, а това говори, че вероятно е действал сам. Според Гайдаров организираните престъпни групи правят по-големи удари, защото организират дейността си така, че да получат повече пари с едно престъпление.

„Извършителят може да има вътрешно отношение към тази банка – може да е или служител, или клиент, но със сигурност има информация. Това обаче не е много трудно, така или иначе хората имат работа с банки, посещават  клонове и по един много естествен начин се ориентират къде, какво и как“, каза още проф. Калин Гайдарски.

Ако приемем, че е един и същи човек, очевидно действа консистентно – прибира парите и си тръгва, посочи той.

По думите му човекът явно действа професионално - проучил е къде и какви камери има, за да се изтегли бързо и незабелязано, маскиран е добре. Според проф. Гайдаров прави впечатление, че наистина се случват по един същи начин тези престъпления.

Охранителната фирма трябва да гарантира сигурността и да организира работата така, че да се намали риска, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай