Поръчителите на Кашоги са на свобода, предупреждават от ООН

Съобщението за смъртните присъди е на прокуратурата на Саудитска арабия

Поръчителите на Кашоги са на свобода, предупреждават от ООН | StandartNews.com

Петима души са осъдени на смърт заради убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщи прокуратурата на Саудитска Арабия, цитирана от АФП. Държавният прокурор на кралството заяви, че на смърт да осъдени петима души, замесени в убийството, а още трима души са осъдени на общо 24 години затвор.

Известния саудитски разследващ журналист Кашоги бе убит в саудитското консулство в Истанбул от екип на саудитски агенти. Саудитската прокуратура заяви, че убийството е плод на „престъпна операция” и повдигна обвинения на 11 души, чиито имена не се съобщиха.

Експерт на ООН заяви, че убийството е „несъдебна екзекуция”

Убийството на журналиста потресе целия свят. Предполага се, че заповедта за неговото ликвидиране е издадена от влиятелния саудитски престолонаследник принц Салман, но това не може да бъде доказано.

Кашоги изчезна на 2 октомври 2018 година при посещението в саудитското генерално консулство в Истанбул. Той бе отишъл там, за да получи документи, необходими му за развод и сключване на брак с туркиня. Турските власти разполагаха с данни, че той е бил жестоко измъчван в сградата на консулството, а след това е бил убит

"Преките извършители са виновни и осъдени на смърт, а хората зад убийството на Кашоги са на свобода. Разследването и съдебният процес не ги засегнаха. Това е антитеза на правосъдието. Това е подигравка", написа в същото време докладчикът на ООН Анес Каламар в Туитър.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай