Откриха отровата, уморила животните

Не е ясно обаче кой пряко е замърсителят.

Откриха отровата, уморила животните | StandartNews.com

В колектора на канала на Марица е открит компонентът, който е отровил животните. Не е ясно обаче кой пряко е замърсителят.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров при инспекция на мястото край Димитровград, където вчера следобед след водопой в рамките на 10-15 минути измряха 28 крави и юници на местен фермер.

Димитров обаче не назова веществото, за да не се пречи на разследването и за да не се "произнасят присъди преди да сме запознати с всичко"

За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което мен ме притесняваше, уточни министърът. Димитров изрази и задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба.

Министър Димитров каза още, че ще бъде проверено и комплексното разрешително на близкия химически завод "Неохим", откъдето към канала и Марица има тръба за промишлени води. Димитров ще обиколи и ще се запознае със състоянието на река Марица и в района на Свиленград.

Проверката следва да установи какви мерки са предприети във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед опазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на повторен подобен инцидент.

Сформиран е екип за изясняване причините за смъртта на животните, установяване на извършителя/ите на престъплението и лицата, съпричастни към извършеното престъпление, както и механизма, по който е извършено деянието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай