Николай Малинов обвинен за шпионаж

Обвинен е в пране на пари и нарушаване на националната сигурност на България

Николай Малинов обвинен за шпионаж | StandartNews.com

Обвинение в шпионаж е повдигнато на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг.

Направени са претърсвания в 11 имота в София, Брезник и Перник. Иззети са компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета е докладна записка на руски език, изготвена от Малинов за геополитическа преориентация на страната ни към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.

„Ние концентрираме усилията си 5 основни направления”, пише в докладната записка. Посочени са и конкретните направления - дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, създаване на собствен телевизионен канал, създаване на влиятелен аналитичен център и създаване на партия. Според Малинов следва да се упражнява политическо влияние неявно, а "по таен начин". Предвижда се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция. В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер.

Установено е, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания. Заплащането е извършвано под различни форми. От една страна е било предназначено за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика.

Според Малинов е необходимо създаването на икономическа основа на целите заложени в докладната записка. За да бъде адекватна тя, Малинов заявява, че  „ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по голяма от половин милиард евро от страна на Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев”. Посочено е още, че „тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото България ще се намеси с всички сили в тяхното владеене и те ще бъдат използвани”. Относно контактът с Малофеев, Малинов посочва, че е осъществен по препоръка на ген. Леонид Решетников. Относно Малофеев и Решетников са налице доказателства, че осъществят дългогодишна съвместна дейност и участват съвместно в различни организации, сред които „Двуглав орел”, благотворителният фонд „Св. Василий Велики” и други.

Председателят на "Русофили" Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му е установена е действаща схема за изпиране на пари. Главният прокурор съобщи, че в хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.

Малинов е привлечен в качеството си на обвиняем. Той е освободен от следствения арест с гаранция от 50 000 лева. Наложена му е забрана да напуска територията на страната.

В ходя на разследването е установено, че срещу заплащане Малинов е предавал информация под различни форми към две руски организации – „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания.

По отношение на ген. Леонид Решетников е наложена забрана за навлизане в пределите на Република България за срок от 10 години, каза още главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай