Иззеха старинни монети от частен дом в Джебел

Част от монетите са археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред

Иззеха старинни монети от частен дом в Джебел | StandartNews.com

Иззеха над 150 монети и металдетектор от частен дом в Джебел в резултат на партньорска работа на ОДМВ-Кърджали и ГДНП - сектор „Културно-исторически ценности“. Подробности от успешната операция по откриването и изземването на голямо количество археологически находки – монети, съобщиха на съвместна пресконференция директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков и административният ръководител на Окръжна прокуратура Желязко Стефанов.

По първоначални данни част от монетите са археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Експертиза ще отчете точният брой на обектите, които са старинни, с културно-историческа стойност. Старши комисар Илков оповести, че всички действия по случая са били под ръководството на Окръжна прокуратура и материалите са докладвани на наблюдаващия прокурор.

Окръжният прокурор Желязко Стефанов съобщи, че е образуваното досъдебно производство е по чл.278, ал.6 от Наказателния кодекс за държане на повече от три археологически обекта, за което предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лв., като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на обвиняемия.

Предстои да се разпитат свидетели по образуваното досъдебно производство и да се назначат експертизи – историко-археологическа на иззетите монети и техническа – на открития металдетектор. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдение на Окръжна прокуратура.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай