Диктатурата на Гольовците

Те убиват, въртят бардаци във Франция, продават от дрога до оръжие, но рядко се задържат зад решетките

Диктатурата на Гольовците | StandartNews.com

Никой не е спечелил избори без помощта на ромския клан, който коли и беси в гетото на Кюстендил

--------

19-годишният Алекс Анков Димитров стана поредният герой от ромския клан на Гольовците в криминалните хроники. Тийнейджърът с прякор Гучи намушка смъртоносно 35-годишния българин Валери Дъбов и за малко не предизвика в Кюстендил повторение на екшъните от Катуница и Войводиново.

До фаталния изход се стигна след като група роми предизвикаха масов бой пред местната дискотека "Иридиум". В мелето тежко пострада и тарторът на Гольовците Славчо Игов- Ице (54 г.), който беше откаран в "Пирогов".

Негов племенник е убиецът Алекс, който още преди да забие смъртоносно ножа, вече имаше три криминални деяния в досието си. Тийнейджърът килър е категорично доказателство, че крушата не пада далеч от дървото.

---------

В 15-хилядния кюстендилски квартал "Изток", където живеят предимно роми, всичко зависи от Гольовците. Кланът има тежката дума от бизнеса с местните бакалии до дрогата. Гетото се намира в североизточната част на областния център, между река Банщица, шосето и жп линията София-Гюешево. Тук може да се видят от мизерни коптори до истински палати. Като всяка ромска махала, и тук не е ясно кое е законно и кое не. Под ръка обаче има всичко – алкохол и цигари на черно, наркотици, оръжие и проститутки за всеки вкус и джоб.

"Изток” е гангстерският рай на клана на Головците.

"Всички ги мразят, но се страхуват от тях. Държат всичко в махалата. Имат връзки с политици и с големци. Не им пука нито от полиция, нито от съд. Те са толкова богати, че

могат да подкупят всеки. Прякорът им идва, защото първите от фамилията са дошли тук голи и боси. Нямали нищо и започнали първо да просят, а после да крадат", разказва техен мургав събрат.

Възходът на Гольовците започва още в соца. През 80-те години на миналия век тримата братя Славчо, Стоян и Сашо Игови тръгват по кривия път още като младежи. Първата им тежка присъда е за убийство във Варна. Лепват им по 20 г. затвор, но после са реабилитирани и амнистирани.

“Не бяхме ние, бе! Набедиха ни. И понеже беше при социализма - така се реши и ни вкараха в пандиза. При онова правосъдие така беше”, упорства и до днес Сашо Игов.

Брат му Стоян първи от Гольовците започва да изнася проститутки навън. Заминава за Франция, скоро кланът разработва цяла верига от бардаци в Тулуза, зареждайки ги постоянно със свежа плът от родината.

От тримата братя за тартор се смята Славчо, познат повече като Ице. За криминалните му подвизи и играта на криеница с Темида се разказват легенди. Съден е и у нас, и във Франция. Но не се задържа дълго зад решетките.

През май 1996 г. е главно действащо лице в кърваво меле между ромските фамилии на Гольовците и Кондовците, които спорят за надмощие в гетото. Тогава пострадали тежко трима души. След екшъна Славчо е обявен за международно издирване. През октомври същата година Интерпол го връща у нас. От кюстендилската прокуратура обаче го пускат срещу 10 хиляди лева парична гаранция. Ромският тартор веднага офейква във Франция, където по-късно е спипан с крупна сума долари, марки и франкове, изкарани от сводничество и търговия с крадени коли. Върнат е в България, но е изпратен в кюстендилското психиатрично отделение с диагноза “тежко психично разстройство”.

При нужда всеки от братята е готов с букет от смразяващи диагнози, които могат да ги извадят от килията.

После Славчо пак се връща във Франция с фалшив паспорт. Установява се в Тулуза, където върти верига от публични домове, разбити през 2001 г. Година по-късно братята Стоян и Славчо и аверът им Емил Крумов (28 г.) са изправени пред френския съд, който им дава по 13 г. затвор за сводничество. Славчо е експулсиран през 2006 г. и пратен в Бобовдолския затвор, откъдето излиза през 2008 г.

Очевидци още разказват с потрес как при освобождаването отвън го чака ескорт от десетина лимузини и джипове.

Тарторът на Гольовците е брутален, жесток и нагъл, пише в полицейските доклади за него.

Преди 7 години прегазва с мерцедеса си почти до смърт случаен човек, с когото се скарват на бензиностанция в Кюстендил. В същия стил действат и роднините му. През януари 2014 г. четирима от тях пребиват двама полицаи, които се опитали да спрат за проверка каруца, натоварена с крадени железа.

Самочувствието на Гольовците стига до там, че през 2010 г. Сашо Игов праща писмо до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, в което обвинява полицията, че са откраднали скъп часовник и телефон на сина му при поредния обиск в кооперацията, където живеят повечето семейства от клана.

Те имат още къщи наблизо, а по улица „Самоводска” държат няколки магазини и заведения.

За Гольовците се говори и писа много, след като в нощта срещу 23 юни 2009 г. те пребиха до смърт 46-годишния пазач на черешова градина в кюстендилското село Шишковци Пламен Момчилов. Участниците в бруталната екзекуция получиха общо 92 години затвор. Асен Иванов-Коняря бе с най-тежката присъда – 19 години. Година по-малко отнесоха брат му Боян Иванов-Буле и Георги Николов-Гърбушко. Останалите получиха по 16, 7 и четири години и половина затвор.

Голяма част от престъпленията на Гольовците са изредени от евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и общинския съветник и председател на "Патриоти за София" в СОС Карлос Контрера в подадения от тях сигнал до главния прокурор, вътрешния министър и шефа на комисията „Антикорупция”.

Според двамата „войводи” незабавно трябва да се вземат мерки срещу всички членове и родственици на фамилията, която тероризира Кюстендил.

В сигнала на Джамбазки и Контрера е описано богатото криминално минало на членовете на клана, което включва склоняване към проституция и сводничество, лихварство, съхранение и разпространение на наркотици, нанасяне на телесни повреди, убийство, държане и търговия с акцизни стоки без бандерол, притежание и използване на огнестрелно оръжие в нарушение на закона и т.н.

В сигнала се настоява също КПКОНПИ да разследва имуществото на братята Игови и тяхната сестра Анка. Въпреки че нямат известни легални източници на доходи, циганската фамилия демонстрира висок стандарт на живот. Много от членовете на клана се водят инвалиди с ТЕЛК, което също било доста съмнително, пишат още Джамбазки и Контрера.

Всъщност, всички описани прегрешения и престъпления на Гольовците отдавна са известни. Както и че досега тримата братя Игови винаги минават метър в надхитряването със закона. Обяснението е банално. Публична тайна е, че никой не може да спечели избори в Кюстендил, ако е на нож с ромския клан. Затова и правосъдието спрямо тях се прилага бавно и трудно.

А тази година евровотът чука на вратата, наесен пък са местните избори. Това със сигурност означава, че диктатурата на Гольовците в гетото на Кюстендил скоро няма да приключи.

Братя Игови и родата им не са застрашени и от сценария във Войводиново, където местните българи успяха да принудят ромите да напуснат селото, а незаконните им къщи да бъдат бутнати.

„Докато има циганска махала и има избори, Гольовците ще царуват”, отсичат местните. И едва ли някой скоро ще ги опровергае.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай