Българин източи £42 милиона в Англия

Правил скриптове за сайтове

Българин източи £42 милиона в Англия | StandartNews.com

Не е крал банкови данни, но е осигурявал техническа възможност на други лица

Английската прокуратура съобщи, че е успяла да открие в Плевен компютърен специалист, който е участвал в интернет измами за 41,6 млн. лири. 37-годишният Светослав Дончев е правил скриптове за сайтове, които да наподобяват истинските на 53 компании, базирани във Великобритания.

Целта била да се изпращат фалшиви имейли на клиентите им, с които те се приканват да съобщават своя финансова и лична информация.

Получените данни се давали на киберпрестъпници, които ги препродавали или пък източвали банковите им сметки.

Разследващите са стигнали до Дончев чрез компютъра на хакера Грант Уест, който по-рано бе осъден на 10 г. затвор и да върне 900 000 паунда в криптовалута, които е успял да прибере от жертви на интернет измами. Българинът е открит в дома си в Плевен, където живеел с родителите си, и е екстрадиран в Англия.По време на процеса е установено, че вероятно половин милион души са пострадали от неговата дейност. Той не е крал банкови данни, но е осигурявал техническа възможност на други лица, които да го правят. Предоставял им е и софтуер, който пречи на уеб браузърите да идентифицират фишинг сайтовете като рискови.

Дончев се е признал за виновен по пет обвинения и е осъден на 9 г., от които вероятно ще излежи половината в английски затвор и след това ще бъде подложен на полицейски контрол.

„Щателното полицейско разследване по този случай показва, че ще проследим всички, които участват в онлайн измами. Ако са в чужбина, ще ги екстрадираме и изправим пред съдилищата в Обединеното кралство”, коментира прокурор Сара Дженингс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай