Арестуваха мъж, финансирал терористи в чужбина

В организираната престъпна група има български и чуждестранни граждани, каза зам.-главният прокурор

Арестуваха мъж, финансирал терористи в чужбина | StandartNews.com

Задържани са 43 лица - български и чужди граждани, предметът на делото е нерегламентирани преводи на парични суми, наречени в арабския свят "хавала", вкл. и за организации в чужбина, занимаващи се с терористична дейност. Това каза пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

"С това се е занимавало основното лице (сириец) в организираната престъпна група с лицата, които го подпомагат. Това лице е влязло в контакти, финансирало е лица, които се занимават с логистика на международни терористични организации и тяхното финансиране", уточни Иван Гешев.

Той изрично подчерта, че в случая не става дума за явни терористични действия или такава заплаха на територията на страната. "Накратко - един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности чрез системата "хавала", вкл. и на лица извън територията на страната, занимаващи се с терористична дейност.

Хавала се нарича в арабския свят една древна система, като не е ясно дали е възникнала в Индия през 8 век или в Европа от еврейски търговци. Тя се появява далеч преди съвременното банково дело.

Общо взето принципът й е един: при едно лице - хавалда, идват определени хора, които носят определена сума и които искат тя да пристигне в друга част на света, вместо да бъде преместена от тях там", обясни Иван Гешев.

"Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет, каза Гешев. Той добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на "хавала”.

Гешев уточни, че при акцията са претърсени над 50 адреса в 7 града, за които са издадени над 130 разрешения за различни претърсвания. "Предстои колегите да преценят дали и по отношение на колко ще бъде повдигнато обвинение", заяви Гешев.

Акцията е на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП по наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс (престъпления против Републиката) на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.


По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи.

Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни-членки на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай