91-годишен варненец уби съсед с винкел и го зарови

Мъж от морската столица пък преби до смърт жената, с която жинеел от два месеца, стана ясно от брифинг на Иван Гешев

91-годишен варненец уби съсед с винкел и го зарови | StandartNews.com

91-годишен пенсионер убил с винкел съседа си и до заровил в гората, а мъж пребил до смърт жената, с която живеел от два месеца. За двете разкрити брутални убийства във Варна съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред журналисти. "За никой не е тайна, че в България има проблем с битова престъпност и домашното насилие.

Имаме проблем с това, което се случва в малките населени места срещу нашите баби и дядовци, срещу възрастните хора. Държавата е в дълг към хората по селата", каза още Гешев и обяви, че един от приоритет на прокуратурата в следващите години ще бъде противодействие на битовата престъпност.

Двете тежки умишлени престъпления са разкрити буквално вчера. Първият случай касае открит преди десетина дни почти заровен труп на мъж близо до  Варна. Убитият е 56-годишен мъж, а извършителят, който е задържан, е 91-годишен. Причината е стар конфликт между двамата, които са били съседи. При последната им среща в дома на обвиняемия във вилна зона в местността Добрева чешма, по-възрастния мъж е нападнал с винкел жертвата си. Трупът на 56-годишния мъж е бил пренесен с лек автомобил в гората между Генерал Кантарджиево и Орешак, където е открит от полицията.

91-годишният мъж има двама синове. Заради здравословното си състояние задържаният не може да остане в ареста. Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение е подходяща за него. Според експертизата за психичното му състояние той страда от старческа деменция, но е вменяем, разбирал е какво е направил и може да носи отговорност. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години.

Второ разкрито убийство е извършено в петък вечерта във варненския квартал "Аспарухово" и разкрито за часове. Мъж е пребил по особено жесток и мъчителен начин жената, с която живеел на семейни начела. Двамата са на около 30 и 40 години. Вследствие на нанесения побой жената е починала. Двамата се запознали преди няколко месеца в социална мрежа и мъжът, който живеел в Пазарджик, се е преместил във варненския квартал.

Той е пребил жертвата си с юмруци. Задържан е и му е повдигнато обвинение за извършване на убийство по особено жесток начин.

Има данни за криминална регистрации като ще бъдат изследвани всички възможни версии какви са причините да се стигне до убийството, каза административният ръководител на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров, който допълни, че мъжът и жертвата живеели заедно со два месеца..

"Има подадени два сигнала на 112, които почти едновременно са постъпили и благодарение на това толкова бързо е разкрит случая. Нямаме данни дали убитата жена е подавала сигнали за насилие, но се извършва проверка", посочи прокурорът.

На журналистически въпрос дали има увеличение на битовата престъпност, той обясни, че статистически погледнато няма съществено увеличение. "Следва да се има предвид, че има известна цикличност, като през зимните и летните сезони съответстват едни пикове, които намаляват през пролетта и есента", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай