60-годишен чичо с неплатени сметки въртял халавата за терористи

Соченият за тартор на мрежата за финансиране на терористи в Сирия Мустафа дължи пари за събираните такси в кооперацията му

60-годишен чичо с неплатени сметки въртял халавата за терористи | StandartNews.com

60-годишният Мустафа, който не си плаща сметките  в столична кооперация, е  вероятният тартор на мрежата за финансиране на терористи, която МВР разби в  шумна акция. Сириецът има съпруга и две деца, които обаче живеят в Швеция, стана ясно от обясненията на негова съседка пред Би Ти Ви.

Други съседи не са виждали обвиняемия повече от година, а по вратата на апартамента му има следи от влизане от спецслужбите, дори и счупен патрон. По-рано изтече информация, че Мустафа има няколко чейндж бюра. 

Възрастният мъж е един от петимата сирийци, срещу които прокуратурата повдигна две обвинения днес. Обвиняема и една българка, стана ясно от изявлението на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.  Според държавното обвинение те са прехвърлили поне 25 милиона евро на терористи в Сирия и освен това са купупили стотина коли, които са пратили там. 

Близо до Мустафа живее и основната му помощничка, а именно българката, която намирала клиенти за поръчки по схемата "хавала" - тоест, чрез устни договорки по телефона или с и-мейли за предаване на пари, които физически са се пренасяли от посредник на посредник и така докато стигнат до крайния получател.

Засега е ясно, че нито един от обвинените няма криминална регистрация.  По-рано беше съобщено, че 6-ма души са с повдигнати обвинения за финансиране на тероризъм и участие в организирана престъпна група, след като ден по-рано в няколко града беше проведена мащабна операция и бяха задържани 43-ма души, повечето чужди граждани.

Сред тях е и българката, която според обвинението е помагала за превода на парите, а задочно обвинение има и за един мъж от престъпната група, който е обявен за международно издирване.

Утре прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на задържаните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай