Задържаха немски писател в Испания

Задържаха немски писател в Испания | StandartNews.com

Немският писател Доган Аханли е бил задържан от властите в Испания. Роденият в Турция Аханли е бил закопчан по време на почивката си в Гранада. 

Причината е, че той е издирван от турските власти, а заповед за задържането му има и в Интерпол. Именно тя е задействала полицията в Испания, която ще го прехвърли в Мадрид.

Това е невероятно, Турция вече може да преследва, където си иска тези, които критикуват властта, обяви адвокатът на Аханли пред "Шпигел". Той допълни, че не знае в какво е обвинен Аханли.

60-годишният писател е бил политически затворник в родината си, след като е един от опълчилите се срещу военния режим в миналото. През 90-те успява да избяга в Германия.

През 2010 г. Аханли е арестуван отново в Турция, където се завръща, за да посети болния си баща. Обвиняват го, че е извършил обир през 1989 г. Вкаран е в затвор за няколко месеца, но по-късно е освободен заради липса на доказателства.

Задържането му допълнително нажежи обстановката между Германия и Турция. Вчера президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган призова турците, които живеят на немска земя, да не гласуват за Меркел и Шулц на изборите.

 Няма да допуснем намеса в изборите, отсече Меркел, а Шулц я подкрепи: "Не знам какво си позволява Ердоган!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай