За първи път: Саудитска авиокомпания започва да набира жени за втори пилоти

За първи път: Саудитска авиокомпания започва да набира жени за втори пилоти | StandartNews.com

Саудитската авиокомпания Флайнас (Flynas) започна кампания за набиране на саудитки за втори пилоти и стюардеси, първи такъв случай в ултраконсервативното кралство, предаде Франс прес.

Съобщението идва няколко месеца, след като през юни бе отменена забраната за жени да шофират, която съществуваше от десетилетия в страната.

Нискотарифната авиокомпания е получила близо 1000 кандидатури от саудитки за длъжността втори пилот по-малко от 24 часа след публикуването на обявите.

"Флайнас иска да даде повече власт на саудитките и да ги насърчи да играят по-важна роля в преобразяването на кралството. Жените са от основно значение за успеха на компанията ни", се казва в изявление на Флайнас.

По-рано тази седмица друга нискотарифна саудитска авиокомпания, Флайадиъл (Flyadeal), също пусна обяви за набиране на жени, но само за стюардеси.

В Саудитска Арабия няма закон, който да забранява на саудитките да работят във въздушния транспорт, но повечето стюардеси на местните компании досега бяха чужденки, предимно филипинки.

Саудитска Арабия обаче остава една от най-ограничаващите жените страни в света. Саудитките са длъжни да получат разрешение от най-близкия си мъжки роднина - съпруг, баща, брат или дори син - за неща като пътуване или сключване на брак, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай