Япония залага рекордна сума за отбрана в Бюджет 2018 г.

Япония залага рекордна сума за отбрана в Бюджет 2018 г. | StandartNews.com

Правителството на Япония е заложило в бюджета за финансовата 2018 г. рекордната сума от 5.19 трилиона йени /около 46.1 млрд. долара/ за отбрана, съобщава вестник „Никей", цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Тази сума е с около 624 млн. долара повече отколкото предходната година. Голяма част от нея е предвидена за закупуване на американски наземни комплекси за ПРО Aegis Ahore, както и нови ракети прихващачи SM-3 Block 2A, каквито Япония разработва съвместно с Вашнгтон. Тези мерки са необходими за посрещане на засилващата се севернокорейска заплаха. Освен това японското министерство на отбраната смята да започне разработка на нова крилата ракета, която ще може да се разполага на самолети за нанасяне на удари срещу кораби и наземни цели. Тази ракета, която в Япония някои наричат „японски „Томахаук", ще е предназначена за защита на отдалечени японски острови.

Самият бюджет на Япония за 2018 г. е рекорден като размер – 97.7 трилиона йени или 867 млрд. долара. В него е предвидено да има средства за разходи в социалната сфера, включително за здравеопазване.

Япония вече няколко години поред увеличава бюджета и за отбрана заради ситуацията в региона. Това обаче тревожи страни като Китай, например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай