Война ! Удариха със 100 ракети Сирия

Война ! Удариха със 100 ракети Сирия  | StandartNews.com

САЩ, Франция и Великобритания удариха с над 100 ракети Сирия в рамките на три часа. Първите атаки бяха около 4 часа сутринта българско време, в 7 бе обявен края на операцията от председателя на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс.  Дънфорд съобщи, че западните сили са ударили в 01 ч. сутринта по Гринуич три цели, свързани със сирийската програма за химически оръжия, едната близо до Дамаск, а другите две в района на Хомс в Централна Сирия. Той уточни, че по данни на Пентагона западните удари  са били отразявани само от сирийската противовъздушна отбрана, а разположените в страната руски ПВО системи не са участвали. Сирийски медии обявиха, че поне 13 ракети са били прихванати и свалени преди да поразят целите. Засега се съобщава само за трима пострадали. Руски медии цитират неофициални изявления на сирийски военни, които твърдят, че са били предупредени от Москва за готвените удари и са се изтеглили от базите си.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената, според тях от сирийския режим, химическа атака в град Дума на 7 април.

"Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни", каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.  Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".  Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към "безкрайно присъствие" в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката "Ислямска държава" бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес.

САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия.  В същото време той заяви, че са били използвани обичайните канали за предотвратяване на конфликти и те са били активно използвани тази седмица за решаване на въпроси, свързани с използването на въздушното пространство.

Кореспондентът на ТАСС в Дамаск съобщи, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща руска парламентарна делегация, не е бил засегнат от западните удари. Правителственият квартал и президентският дворец не са пострадали от западните удари по града.  Над източната част на града обаче се виждат пушеци и дим, а записи показват момента на взривяването на падащите ракети.

На въпрос дали западните сили са използвали тази удари, за да се опитат да ликвидират сирийския президент Башар Асад, министърът на отбраната Джим Матис подчерта, че целите са били подбрани единствено за "отслабване на способността на сирийската военна машина да създава химически оръжия и не е правен опит да се разшири този списък на целите".

Нанесените в продължение на един час удари срещу сирийската програма за химически оръжия изпратиха ясно послание на сирийския президент Башар Асад, заяви Матис.

"Ясно е, че миналата година режимът на Асад не разбра посланието", каза Матис, припомняйки американските удари от април 2017 г. по сирийската военна база Шайрат близо до Хомс след приписана на Дамаск химическа атака.

Той уточни, че при днешните удари са били използвани двойно повече ракети, отколкото в миналогодишните. През 2017 година бяха изстреляни 59 ракети "Томахоук".

"Време е всички цивилизовани нации спешно да се обединят и да сложат край на гражданската война в Сирия като подкрепят мирния процес на ООН в Женева", добави той.

Според Вашингтон намиращите се в Сирия руски военнослужещи и военна техника не са участвали в отразяването на тези удари.

"Единствената информация, с която разполагам към този момент е за изстрелване на сирийски ракети земя-въздух. Не ми е известна никаква дейност на (въоръжените сили на) Русия", заяви генерал Дънфорд.

Матис заяви, че няма загуби в личния състав на американците и съюзниците им.

"Искам да подчертая, че тези удари са насочени срещу сирийския режим. В нанасянето на тези удари положихме големи усилия да избегнем жертви сред цивилните и чуждестранните граждани. Приканваме отговорните нации да осъдят режима на Асад и да се присъединят към нас в твърдата ни решимост да попречим на използването на химически оръжия в бъдеще", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай