Версия: „Новичок“ бил поставен в багажа на дъщерята на Скрипал

Версия: „Новичок“ бил поставен в багажа на дъщерята на Скрипал | StandartNews.com

Има версия, че нервнопаралитичното бойно отровно вещество, използвано срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на дъщеря му, преди тя да напусне Москва, предаде Ройтерс, цитирайки статия на британския в. "Телеграф".

На 4 март 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в южния британски град Солсбъри. Оттогава те са в критично състояние в болницата.

Юлия Скрипал е пристигнала в Лондон от Русия на 3 март, съобщават силите за борба с тероризма. Британски следователи работят по теорията, че отровата е била импрегнирана в дреха или козметика на дъщеря му, или в подарък, отворен в дома на Скрипал в Солсбъри, съобщава вестникът.

Според Лондон отровата, която е засегнала и британски полицай, явил се на мястото, е веществото "Новичок", разработено от съветската армия.

Британските власти обвиниха Москва в първо използване на подобно оръжие на територията на Европа след края на Втората световна война. 23 руснаци, които според Лондон са шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, са получили една седмица, за да напуснат страната.

Вчера Великобритания, Франция, Германия и САЩ отправиха съвместен призив към Русия да обясни как отровата е била използвана на британска територия. Москва отрича да е замесена и обвини Лондон, че раздухва антируска истерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай