Турция строи канал, успореден на Босфора

Турция строи канал, успореден на Босфора | StandartNews.com

Турция разкри, че строителството на канала, за който от години се говори и който според турските власти има за цел да облекчи Босфора от претовареността му с преминаващи кораби, ще започне тази година. Ахмет Арслан разкри и маршрута но новия воден път, свързващ Черно и Мраморно море.

Босфорският проток е един от най-натоварените коридори в света. През пролива за 2016 г. са преминали 42 000 кораба в сравнение с 16 800 през Суецкия канал същата година. Той е единственият морски изход към океаните за България, Румъния, Украйна, Грузия и за черноморските пристанища на Русия.

Турският министър на транспорта Ахмет Арслан разкри откъде ще мине това новия канал, наречен "Истамбул", който ще свърже Черно с Мраморно море. Така ще се намали трафика през Босфора, който сега е единствената връзка между двете морета по пътя към Средиземно море.

Новият воде път ще е успореден на Босфора и фактически ще превърне европейската част на мегаполиса Истанбул в остров, отделен от Европа, отбелязва Ройтерс.

През него

ще преминават по 130-160 кораба дневно

включително 300 000-тонни супертанкери.

"Целта ни е да намалим рисковете, които могат да възникнат при съдовете, превозващи опасни товари и преминаващи през Босфора, подчерта министър Арслян, цитиран от руското издание ИА Регнум. Натоварения морски трафик през Босфора, който крие заплаха за града при евентуален сблъсък на плавателни съдове, превозващи петрол, втечнен газ или различни видове химически вещества.

След подробно и дългогодишно изучаване на вариантите за маршрута на новия канал за най-подходящ бе признат пътят, който преминава през езерото Кючюкчекмедже и водохранилището Сазлидере. След това каналът ще се влее в Черно море източно от язовира Теркос. Общата му дължина ще е 45 километра.

Планът за проекта на новия канал бе критикуван от мнозина експерти и обикновени хора. Дори президентът Реджеп

Ердоган на шега го нарече "луд проект"

когато за първи път беше обявен проекта през 2011 г. Еколозите и инженерите в Турция са убедени, че каналът "Истанбул" ще наруши природния баланс между Черно и Мраморно море. Има опасност за снабдяването на западната част на мегаполиса Истанбул с питейна вода, а освен това застрашени могат да се окажат няколко видове риби.

Построяването на канала ще позволи на Турция да заобикаля в бъдеще Конвенцията от Мотрьо, която гарантира свободен достъп на всички кораби до проливите и се отнася за Босфора. Така турските власти ще могат да контролират без ограничения военните и дрегу кораби кораби на други страни, коментира ИА Регнум.
"Целим се да започнем изпълнението на проекта още тази година след финализиране на тръжния процес", коментира Арслан по време на пресконференция.

С градските проекти по бреговете на канала и логистичните центрове на Черно море Канал Истанбул ще бъде най-скъпият проект на Турция, поясни Арслан.

Изкопаната земя за канала ще бъде използвана за селско стопанство, както и за изкуствени острови и пристанища на Мраморно море, поясни Арслан.

Министърът отказа да коментира колко ще струва проектът и колко време ще отнеме изграждането на канала. Но според предварителни неофициални оценки стойността му е около 14 млрд. евро, а срокът за изпълнение може да достигне 5 години.

В близост до планирания морски път се намират и други мегапроекти на Ердоган - третото летище на Истанбул (което трябва да бъде отворено тази година) и откритият през 2016 г. трети мост над Босфора.

Природозащитници, инженери и геолози разкритикуваха плана. Според тях каналът ще даде възможност Истанбул да се разраства на север, където има обширни горски площи, ключови за качеството на въздуха в турския мегаполис. Истанбулската камара на инженерите геолози твърди, че предварителните изводи в екооценката на проекта не са взети предвид и последиците за климата и баланса на минерали и хранителни вещества в засегнатите от строителството части със сигурност ще се наруши.

* * * * *

Проектът засенчва плана на ЕС за региона

Построяването на новият морски път, свързващ Черно и Мраморно море ще хвърли сянка върху надеждите на Европейския съюз за региона, смятат в Брюксел. През 2017 г. най-вероятно като част от политическата игра между Брюксел и Анкара, България и Гърция сключиха меморандум за изграждането на транспортен коридор, свързващ свързва Егейско с Черно море и река Дунав. Мултимодалният коридор, наречен Sea2Sea, предвижда изграждането на скоростна железопътна линия, което ще позволи да се комбинират пътен, железопътен, воден и речен транспорт. С този ход Брюксел намекна, че изолацията на Турция може да бъде засилена. Сега с решението на Турция да започне строежът на новия канал президентът Реджеп Тайип Ердоган всъщност хвърля топката обратно в полето на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай