Турският президент Ердоган се срещна с кралица Елизабет II и с Тереза Мей

Турският президент Ердоган се срещна с кралица Елизабет II и с Тереза Мей | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган беше приет от британската кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. Срещата даде началото на посещение на турския държавен глава в Лондон, съобщи БНТ.

Ердоган беше приет и от премиера Тереза Мей. С нея дискутираха ситуацията в Близкия изток, борбата с тероризма и миграцията. Целта на Лондон е да подобри отношенията си с Турция преди да напусне Евросъюза, за да може да договори търговско споразумение с Анкара.

Мей е повдигнала въпроса за човешките права в Турция. На "Даунинг стрийт" привърженици и противници на Ердоган влязоха за кратко в стълкновения с полицията.

От Лондон турският президент Реджеп Ердоган нарече задържаните турски журналисти "терористи". Това изказване той направи на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей във Великобритания, където беше на тридневно посещение.

Турският президент на практика игнорира предупреждението на Тереза Мей да не загърбва демократичните ценности. Дори напротив, той я призова да направи повече за екстрадиране на турски изгнаници от кюрдски движения, защото ако тя не предприеме действия срещу терористите, те ще нанесат ответен удар.

Мей, която е нетърпелива да сключи свободна търговска сделка с Турция след Брекзит каза, че Великобритания винаги е готова да екстрадира кюрдски терористи, ако има необходимите доказателства.

Ердоган смята, че духовникът Фетулах Гюлен, който в момента е в САЩ, стои зад проваления опит за военен преврат през 2016 година.

Мей отбеляза, че докато е правилно да бъдат изправени пред правосъдието онези, които са се опитали да свалят едно законно избрано правителство, то също е важно при защитата на демокрацията да се съблюдават човешките права.

Ердоган обаче отвърна, че трябва да се прави разлика между терористи и журналисти, защото арестуваните са били с оръжия и кръв по ръцете. Според правозащитни организации в Турция има повече от 160 журналисти зад решетките.

Сравнително малка група от кюрди и защитници на свободата на словото организираха протест пред Даунинг стрийт, съобщава БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай