Тръмп се оплака от "лов на вещици"

Тръмп се оплака от "лов на вещици" | StandartNews.com

Министерството на правосъдието на САЩ назначи бившия шеф на ФБР Робърт Мюлер за специален прокурор, който ще поеме разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г., съобщи Ройтерс. Според съобщение на правосъдното министерство специалният прокурор ще проверява "усилията на руското правителство да повлияе на избора на Доналд Тръмп и на свързаните с това въпроси".

"Приемам това задължение и ще го изпълня по най-добрия начин, на който съм способен", заяви Мюлер в кратка декларация. Специалният прокурор има широко поле на действие и не е длъжен да информира съдебната йерархия за всеки етап от своето следствие. 72-годишният Мюлер ще разполага с всички средства на прокуратурата и министерството на правосъдието, ще има право да иска информация, да издава призовки и да разпита президента под клетва. Когато приключи разследването, трябва да представи поверителен доклад, в който да мотивира решението си - да предяви обвинения или да закрие случая.

Мюлър, известен с това, че държи на независимостта си във важни разследвания, поема поста след натиск от Конгреса и Сената, както и вълна от критики срещу президента Тръмп за уволнението на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. Специалният прокурор все пак остава под контрола на президента, тъй като е част от администрацията, която всъщност ще разследва.

Мюлер бе директор на ФБР от 2001 до 2013 г. при президентите Джордж Буш-син и Барак Обама. Награждаван офицер от морската пехота по време на войната във Виетнам, той се радва на уважение от републиканци и на демократи.

Самият Тръмп реагира първоначално спокойно на назначаването като изрази надежда, че разследването, което ще докаже, че няма сговор между екипа му и чужда страна, ще приключи бързо. По-късно обаче написа в Туитър: „Това е най-големият единичен лов на вещици срещу политик в американската история!".

Междувременно след назначаването на специалния прокурор индексите на Уолстрийт отбелязаха най-големия спад след изборите през ноември заради растящата политическа несигурност.

Флин и други съветници на предизборната кампания на Тръмп пък били в контакт с руски официални служители и други лица от Кремъл, съобщи Ройтерс, като се позовава на информация на настоящи и бивши американски служители. Според тях става дума за най-малко 18 обаждания и имейли през последните 7 месеца на кандидатпрезидентската кампания през 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай