Тръмп с условия за премахването на санкциите срещу Русия

Той каза, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, след като встъпи в длъжност на 20 януари

Тръмп с условия за премахването на санкциите срещу Русия  | StandartNews.com

Новоизбраният президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че санкциите срещу Русия, наложени от предшественика му Барак Обама, ще останат в сила „поне за известно време", но също така добави: „ако вие се подобрите и Русия ни помага, защо тогава някой ще запази санкциите", предава агенция ТАСС.

По време на предизборната си кампания новият държавен глава на САЩ и след победата си на президентските избори многократно заяви, че има намерение да си сътрудничи с Русия, припомня руската агенция.

В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп каза, че може да премахне санкциите, въведени в края на декември в отговор на предполагаемите руски кибератаки, ако Москва докаже, че е полезна в борбата с тероризма и постигането на други важни за Вашингтон цели.

Това може да стане, след като станат ясни изводите на специалната комисия в Сената на САЩ, която ще разследва твърденията, че Русия е правила опити да се намесва в американските президентски избори.

Той каза още, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

"Разбирам, че те биха искали да се срещнем и аз съм напълно съгласен с това", каза Тръмп.

В същото врем високопоставен американски представител заяви, че правителството на Барак Обама е в течение на чести контакти между бъдещия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп - Майкъл Флин и посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк, съобщи Асошиейтед прес.

Контактите са били осъществени именно в деня, в който Обама изгони десетки руски дипломати от САЩ и наложи санкции заради хакерски атаки, свързани с американските президентски избори.

В петък Тръмп обеща "хората му" да публикуват до 90 дни пълен доклад за хакерските атаки срещу САЩ в кампанията за президентските избори през ноември.

В сряда Тръмп призна за пръв път в сряда, че вярва, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори.

Той обаче продължава да оспорва твърденията на разузнавателните служби, че Москва е правила това с цел да помогне на изборната му победа.

Според доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност руският президент Владимир Путин е разпоредил кампанията за оказване на въздействие върху президентските избори с цел да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернена кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън.

Пред в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп коментира още, че "всичко е предмет на преговори, в това число и "един Китай".

По-рано той вбеси китайците, като прие телефонно обаждане от тайванската лидерка Цай Ингвен след победата си на изборите и изрази съмнения относно продължаването на придържането към политиката на "Единен Китай".

САЩ имат официални отношения с Китай, но не и с островната територия Тайван, която Китай разглежда като сепаратистка провинция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай