Талибаните започнаха нова офанзива в Югоизточен Афганистан

Талибаните започнаха нова офанзива в Югоизточен Афганистан | StandartNews.com

Талибаните атакуваха Газни - столицата на едноименната източна афганистанска провинция, предадоха АФП и ДПА, като се позоваха на местните власти.

Нападателите влезли малко преди полунощ от няколко страни в града, намиращ се на около 170 км южно от столицата Кабул. Правителствените сили успели да отблъснат ислямистките бунтовници.

Сраженията продължават в околностите на Газни. Представител на местните власти съобщи, че правителствените сили са дали няколко убити и ранени. Трийсетина талибани били ликвидирани.

Газни е втората провинциална столица в Афганистан, превзета от ислямистките бунтовници за по-малко от три месеца. На 15 май талибаните нахлуха във Фарах, главния град на едноименната западна афганистанска провинция, но армията бързо си го върна, припомня АФП.

ДПА отбелязва, че ситуацията в Газни в областта на сигурността се е влошила през последния месец. Според експерти талибаните контролират почти изцяло източната афганистанска провинция с изключение на нейната столица и още някои райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай