Светът трябва да потърси отговорност от Армения

Светът трябва да потърси отговорност от Армения | StandartNews.com

Омбудсманът на Азербайджан за човешките права Елмира Сулейманова публикува обръщение към международната общественост във връзка с гибелта на мирно население, включително деца, в резултат на извършваните от войски на Армения обстрели срещу азербайджански територии. В обръщението, изпратено до генералния секретар на ООН и други международни институции, се призовава международната общност да обърне внимание на този проблем. Следва текстът на обръщението с малки съкращения.

В резултат на поредния провокационен обстрел на граничещото с Армения село Гаралтар в Товузкия район с едрокалибрени оръдия, извършен на 7 август 2017 г. от поделенията на въоръжените сили на Армения от окупираните територии на Азербайджан с цел преднамерено унищожаване на мирно население, тежко нараняване от осколки е получил 13-годишният жител на селото Рамин Юсуфов Сабироглу. Той е закаран в болница за лечение.

Подобни провокации, мишена на които в последно време стават граждански обекти и мирно население, са съставна част от непрекъснатата терористична политика, провеждана от Армения.

В резултат на интензивния обстрел с тежка артилерия на населени места в профронтовата зона, училища и други социални обекти, а също и на подразделения на въоръжените сили на Азербайджан по линията на съприкосновение, извършени от Армения между 2 и 5 април 2016 г., бяха наранени 34 мирни жители и загинаха шест души, сред които и деца. На 4 юли 2017 г. въоръжените сили на Армения обстреляха с миномети и гранатомети много места с гражданско население в село Алханли във Физулинския район на Азебрайджан. Тогава загинаха възрастната Сабиха Алахвердиуева и нейната 2-годишна внучка Захра Кулиева, а 52-годишната мирна жителка на селото Селминаз Кулиева получи тежки наранявания. Разрушени бяха граждански обекти.

Така Армения, която не прекратява агресивните си действия, продължава да нарушава нормите на международното право, подлага на интензивен обстрел с едрокалибрени оръдия позиции на азербайджанската войска по протежение на линията на фронта и местата с гражданско население.

Тези противозаконни действия са поредните престъпни актове на продължаващата повече от 25 години агресия на Армения срещу Азербайджан, в резултат на която загинаха хиляди невинни хора, грубо и масово се нарушават човешките права, напълно се унищожават исторически, религиозни и културни паметници, които са обект на световната култура. Ето защо тези действия трябва да получат правна оценка като престъпления, а към лицата, виновни за извършването на тези действия, трябва да бъдат предприети мерки за наказание в съответствие с нормите на международното право.

В хода на започналата през 1988 г. и непрекъсващата досега военна агресия на Армения са окупирани териториите на Нагорни Карабах и прилежащите райони, като са завладяни 20 процента от територията на нашата страна, а над милион азербайджанци станаха бежанци и преселници.

Тези събития още веднъж свидетелстват за агресивната политика на Армения и за непризнаването от нея на международно правните норми.

Международната общност не трябва да остава равнодушна към подобни жестоки и безмилостни действия към мирни хора. За извършването на тези международни престъпления на Армения трябва да й се потърси отговорност и тя да понесе справедливо наказание в съответствие с Устава на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай