Светът осъди терора, Тръмп нарече атентаторите "загубеняци"

Светът осъди терора, Тръмп нарече атентаторите "загубеняци" | StandartNews.com

Атентатът в Манчестър е акт на "зли загубеняци" срещу "красиви, невинни млади хора". Така реагира американският президент Доналд Тръмп на новината за самоубийствената атака. "Няма да ги нарека чудовища, защото това може да им хареса", заяви още той, като призова международната общност да се обедини, за да унищожи тероризма.

Политици от цял свят изразиха съболезнования към Великобритания и близките на жертвите, както и готовност за справяне с терористичната заплаха.

Президентът на Русия Владимир Путин осъди "това цинично, безчовечно престъпление" в съболезнователна телеграма до Лондон. Той заяви готовност да засили сътрудничеството с британските партньори в битката срещу тероризма.

Френският премиер Едуар Филип призова сънародниците си да бъдат бдителни след "най-малодушната форма на тероризъм", която сравни с нападението по време на концерта в парижката зала „Батаклан" през 2015 г. Той осъди атентата, насочен "специално и умишлено" срещу толкова млади хора.

Съпричастност изрази и германският канцлер Ангела Меркел, която изпитала "скръб и ужас" след атентата. "Германия стои рамо до рамо" с британците, посочи тя. "Предполагаемата терористична атака само ще засили решимостта ни да работим заедно с британските си приятели срещу извършителите на подобни нечовешки действия", добави тя.

Водещи фигури от ЕС и НАТО използваха социалната мрежа „Туитър", за да изразят съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите, както и възмущението си от терористичния акт. „Скърбя за младежите и всички пострадали в тази варварска атака, НАТО е заедно с Великобритания в борбата с тероризма", написа генералният секретар Йенс Столтенберг. „Днес скърбим, но утре ще работим рамо до рамо, за да отвърнем на онези, които искат да разрушат начина ни на живот", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и определи атаката като „страхлива и зловеща". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че "сърцето му е с Манчестър".

След атентата държави от САЩ до Япония и Сингапур обмислят затягане на мерките за сигурност при големи спортни и развлекателни събития. Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че ще има повече полицаи по улиците на британската столица. Властите в Ню Йорк засилиха мерките за сигурност на ключови места, а френското правителство даде нови указания на организаторите на спортни и културни прояви.

На снимката: Клонът на банка "Ейч Ес Би Си" в Хонконг изрази съпричастността си към жертвите на Острова със специален дисплей върху сградата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай