Скандал! Турция шпионирала в Германия

Скандал! Турция шпионирала в Германия | StandartNews.com

Пореден скандал избухна между Турция и Германия, след като стана ясно, че Анкара шпионира свои съграждани във федералната република, съобщи БНР. Според законите на Германия обаче чуждият шпионаж, който вреди на интересите на германската държава, е наказуемо деяние. Сред интересите на държавата са упоменати и спазването на основната човешка свобода и неприкосновеността на личността на всички мирно живеещи в страната германски и чужди граждани.

300 турци, живеещи в Германия, както и 200 съюза, обединения и училища на турската диаспора са шпионирани от турското разузнаване. Това става ясно от списък, който лично шефът на турското разузнаване Хакан Фидан е предал на своя германски колега Бруно Кал по време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари. Фидан е помолил германските си партньори за помощ. В списъка освен имена и адреси има имейли, телефони, дори и снимки на следените турци.

Вместо да предложи сътрудничество обаче, Бруно Кал уведомява незабавно германското правителство, службата за защита на конституцията и предупреждава всички следени.

Те трябва да знаят, че поемат риск от репресии и дори затвор, ако пътуват към родината си, обясни Бруно Кал пред журналисти.

Обвинението на турското разузнаване е, че наблюдаваните от тях хора имат връзки с движението на Гюлен. Германското разузнаване обаче не сътрудничи на чужди правителства и режими при преследването на техни вътрешнополитически цели, а само когато става дума за борба с тероризма, уточни Кал.

Германската служба за защита на конституцията е поела случая и проверява дали близки до управляващата в Турция партия турци не са замесени в следенето на свои сънародници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай